ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Ortodoksnije nego ikad ranije

Aleksandar Petrović - Aca Seltik pred večerašnji koncert „Ortodoks keltsa“

Ortodoksnije nego ikad ranije

Večerašnjim koncertom u Domu sindikata grupa „Ortodoks kelts“ obeležiće Dan Svetog Patrika. Biće to prvi nastup ovog benda u pomenutoj sali, ali to nije jedina specifičnost večerašnjeg nastupa:

- Sala i bina SKC-a bila bi mala za sve ono što smo planirali za koncert kojim zaokružujemo prvih 15 godina. Takav jubilej zaslužuje iskorak ne samo u smislu prostora, nego i u smislu promene i da se sve to poveže na jedan drugi način. Tokom ovih prethodnih par godina suočavali smo se sa komentarima: Ne mogu u SKC, nemam više toliko godina da mogu da skakućem sat i po ili dva. Želim da sedim i da povedem i decu. Poželeo sam da tim ljudima izađemo u susret jer smo tu gde jesmo baš zbog njih, a oni su za nas bili tu onih prvih godina - kaže Aleksandar Petrović, Aca Seltik lider grupe „Ortodoks kelts“ i dodaje da veruje da će se na koncertu u Domu sindikata pojaviti svi oni koji u SKC zbog toga poslednjih godina nisu dolazili, a ako nekome SKC baš nedostaje „keltski“ uvek mogu da odluče da ponove koncert.

O sali u centru grada u kojoj će prvi put svirati Petrović kaže:

- Jako je akustična i ako je Riči Blekmur bio zadovoljan kako je zvučao u Domu sindikata, a on svira mahom instrumente koje, na ovaj ili onaj način, sviramo i mi, to je to. Ako sam ja bio zadovoljan kako je on zvučao onda mislim da nismo pogrešili- kaže Seltik i dodaje: „Nećemo praviti tolike kompromise biće to pravi „Ortodoks kelts“ koncert, sa možda malo dužom set listom, sa nekim pesmama koje ćemo, možda, poslednji put odsvirati. Izvukli smo iz naftalina razne stvri, koje dugo nismo izvodili.

Koncert u Beogradu deo je turneje u sklopu kojeg će „naši Irci“ 21. marta svirati u u Zrenjaninu, 22. marta u Novom Sadu.

- Samoinicijativno sam ovu turneju nazvao „Ortodoksnije nego ikad“, kuriozitet ovogodišnjeg Svetog Patrika je što su ga Irci pomerili na 15. mart. Prvi put posle 1930. godine zbog usklađivanja kalendara Sent Patrick’s Day nije 17. nego 15. marta. Moj bend i ja slavimo 17. u Beogradu. Dakle čuvamo sopstvenu tradiciju, a publika „Keltsa“ je svagda slična i naša- naglašava Petrović i dodaje:.

- Jednog dana će doći do toga da bude više od tri benda u Srbiji koja sviraju irsku muziku i onda će za Dan svetog Patrika morati da se organizuje festival ili Sent Patrick’s Week... Dobro je dok je tako i dok je entuzijazma dovoljno i dok nas materijalne stvari nisu odvukle u pogrešnu stranu i da je sve još uvek više na duhovnoj ravni. Onog trenutka kad prestane da mi bude zabavno neću se više ovim baviti.