ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Od septičkih jama do kragujevačkih slavina

Nelegalno izgrađeni objekti na Gružanskom jezeru ugrožavaju prirodu i zdravlje građana

Od septičkih jama do kragujevačkih slavina

KNIĆ - Ne možemo da dozvolimo da po prirodnim dobrima, kao što je okolina Gružanskog jezera, niče divlja gradnja - rekao je Saša Dragin, ministar zaštite životne sredine, koji se u subotu priključio akciji čišćenja obala Gružanskog jezera. On je najavio da će lično uložiti protest Ministarstvu infrastrukture, jer se ništa ne preduzima kako bi se zaštitili građani i priroda. Kao drastičan primer ministar je naveo da se septičke jame iz nelegalnih objekata cede u jezero, a tu vodu ljudi u Kragujevcu koriste za piće.

Gružansko jezero, koje zauzima površinu od 43 kilometra, snabdeva pijaćom vodom oko pola miliona građana tog regiona, a na njegovim obalama nelegalno je izgrađeno više od 100 objekata, kao i ribarsko turističko selo.

I DRVENE KUĆICE ETNOSELA ĆE BITI SRUŠENE

Etno-selo od 13 kućica koje se nalazi tik uz obalu jezera Gruža po svoj prilici biće srušeno. Međutim, celu situaciju oko drvenih kućica izgrađenih pored jezera, komplikuje činjenica da je jezero na teritoriji opštine Knić, a da samom akumulacijom gazduje „Vodovod i kanalizacija“ iz Kragujevca.
- U prvoj fazi planiramo ograđivanje upravo tog dela jezera, što znači da će kućice morati da budu srušene. Etno selo u površini od deset ari, nalazi se u zoni akumulacije kojom gazduje „Vodovod“. U toku je sudski spor sa investitorom u Opštinskom sudu u Kragujevcu i prvo ročište je već održano - kaže Obren Ćetković, direktor kragujevačkog „Vodovoda i kanalizacije“.    
B.K.

Akciju čišćenja jezera se nalazi između Kragujevca i Knića, organizovao je Savez sportskih ribolovaca, a u njoj su učestvovali i predstavnici Skupštine grada Kragujevca, komunalna preduzeća „Zelenilo“, „Vodovod“ i „Čistoća“, udruženje gljivara i oko 200 učenika osnovnih i srednjih škola.