ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Očekuje se najoštrija kampanja dosad

Očekuje se najoštrija kampanja dosad

BEOGRAD - Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je juče da će kampanja za parlamentarne izbore 11. maja biti oštrija od većine koje smo gledali poslednjih godina.

Nezavisno od referendumske atmosfere koja će se stvarati, ovi izbori zbilja jesu veoma važni i mogu dugoročno ili bar srednjoročno da trasiraju put srpske politike i društva, kazao je Vukadinović agenciji Beta. Analizirajući pozicije stranaka i koalicija, Vukadinović je ocenio da će glavni cilj „narodnjaka“ - koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije - biti da povrati deo biračkog tela koje lavira između njih, Srpske radikalne stranke i apstinencije.

Prema njegovim rečima, DSS-NS moraju da se bore za što bolji rezultat, sa kojim bi zadržali „kontrolni paket“ odnosno bili nezaobilazan faktor prilikom formiranja buduće koalicije, a istovremeno se suočavaju sa problemom pozicioniranja u polarizovanoj političkoj atmosferi.

DSS i NS su upravo izašli iz vlade sa DS i očigledno je da su politički i psihološki udaljeni od DS-a. Politički jesu bliski radikalima, ali je pitanje kako da afirmišu sopstvenu poziciju, a da ne budu „druga“ radikalska opcija jer je tada pitanje ko će glasati za njih, a ne za original - SRS, naveo je Vukadinović.

Ocenio je i da je deo birača DSS-a, koji je gravitirao ka DS-u tokom prethodnih godina uglavnom već nepovratno otišao na tu stranu, te će se DSS boriti da vrati deo svojih birača koji gravitira ka radikalima, a da se istovremeno ne posvađa sa SRS.

- Teniski rečeno, DSS i Vojislav Koštunica serviraju za opstanak u meču, ne u smislu cenzusa, već u smislu opstanka kao stožernog faktora na političkoj sceni, rekao je Vukadnović. Socijalisti bi, kako je ocenio, ako pređu cenzus mogli da preuzmu ulogu DSS-a, odnosno da budu oni od kojih će zavisiti formiranje vlade. Činjenica da je rukovodstvo SPS-a otvoreno za saradnju i na levo i desno - sa SRS, DSS i DS - u neskladu je sa strukturom i razmišljanjem biračkog tela i to može biti najveći problem SPS-a, upozorio je Vukadinović.