ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > NATO danima planirao bombardovanje Ambasade Kine

Glas otkriva: Raketiranje zaštićenog ratnog cilja tokom NATO bombardovanja nije bilo slučajno

NATO danima planirao bombardovanje Ambasade Kine

Tridesetak stranih novinara, koji su odseli u „Hajatu“ nekoliko dana pre rušenja Ambasade Kine u Novom Beogradu videli su NATO vojnu mapu na kojoj je kao cilj bilo označeno ovo diplomatsko predstavništvo

Bombardovanje Ambasade Republike Kine 8. maja 1999. godine nije bilo slučajno niti je imalo bilo kakve veze sa objašnjenjem tadašnje američke administracije da je reč o grešci i kolateralnoj šteti. Prema saznanjima do kojih je došao Glas, sedam dana pre ovog čina, do tada neviđenog u istoriji ratovanja, tridesetak novinara iz celog sveta, u beogradskom hotelu „Hajat“ videli su mapu ciljeva NATO snaga na kojoj je kao jedna od meta bila označena Ambasada Kine. Pretpostavlja se da su mape sa ciljevima u Beogradu doturane stranim novinarima, kako se ne bi u momentu bombardovanja našli pred ciljem.

Interesantno je to da prisutni novinari ni sami nisu verovali da je pomenuta mapa verodostojna, već su sa osmehom propratili činjenicu da se kineska ambasada nalazi kao potencijalna meta. Dobro je poznato i to da su sva diplomatska predstavništva sveta, prema konvencijama Ujedinjenih nacija, zaštićena zona tokom ratnih sukoba.

-Karte koje smo do tada gledali u „Hajatu“ nepogrešivo su otkrivale buduće ciljeve NATO bombardera. Ako smo danas videli zaokruženu metu, već sutradan bi taj cilj bio izložen razornim projektilima. Ipak, kada smo, otprilike sedam dana pre napada, videli da se na mapi ciljeva nalazi Ambasada Kine, smejali smo se uz komentar da ni nepogrešivi NATO nije savršen i da može da napravi grešku - ističe sagovornik Glasa.

NEVIDLJIVI SAKRIO TRAGOVE I OD SAVEZNIKA

U kolikoj meri je akcija bombardovanja Ambasade Kine bila tajna, govori i to da je smrtonosne bombe izručio najsavremeniji bombarder u američkoj vojsci, radarski nevidljivi B2, koji košta dve milijarde dolara. Upotreba ovog aviona bila je od izuzetnog značaja, jer je zločinačku akciju trebalo sakriti čak i od saveznika u NATO alijansi. Tokom misije napada na kinesko predstavništvo, B2 je poleteo sa teritorije SAD, leteo je preko Atlantika gde mu je tankovano gorivo, i nije se spuštao do završetka akcije.

NOVINAR SI-EN-ENA PRAVI SE NEVEŠT

Novinar Si-en-ena Alesio Vinči, koji je tokom bombardovanja 1999. izveštavao iz Beograda, negira da je ikada video mapu sa kineskom ambasadom označenom kao metom NATO.
- Nije tačno da je neko doneo takvu mapu među novinare u „Ridžensi klub“, niti da sam za bombardovanje Ambasade Kine znao ranije. Da je zdanje kineske ambasade meta NATO, saznao sam tek onog trenutka kada je ta zgrada bombardovana- rekao je za Glas Vinči.   
T. N.

LAZANSKI: NIJE BILA GREŠKA

Vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski, nije siguran da li je pomenuta mapa u „Hajatu“ bila verodostojna, ali upozorava da ni tvrdnja američke administracije o „slučajnom“ bombardovanju kineske ambasade ne pije vodu.
- Zvanična verzija koju je plasirao Vašington kaže da je NATO imao staru mapu Beograda na kojoj se na mestu Ambasade Kine nalazila zgrada „Jugoimport“ SDPR. To im je poslužilo kao izgovor za napad na kinesku ambasadu, pa su čak i pet-šest službenika CIA zato otpustili. Ipak, jasno je da tu nije bilo ni reči o grešci i slučajnosti. Tim je potezom poslata svojevrsna poruka Kini, a povod je verovatno bilo to što je tih dana iz Pekinga, ili iz Ambasade u Beogradu emitovano nešto što im se nije dopadalo - naglasio je Lazanski.

U „Hajatu“ je viđena crno-bela kopija klasične NATO vojne mape u formatu A2. Svaka od institucija koja je trebala da bude napadnuta bila je zaokružena.

Da je postojala mapa na kojoj je kao cilj bila označena Ambasada Kine, mogu da potvrde tridesetak novinara. Pomenutu kartu videli su izveštači Si-en-ena, Ruske državne televizije, britanskih Bi-bi-sija i Skaj njuza, američkih stanica Ej-bi-si, Si-bi-es, kanadske Si-bi-si, nemačkog ZDF-a, japanskih, holandskih, italijanskih, španskih i drugih televizija kao i mnogi drugi čije je prebivalište bilo u „Hajatu“.

-Najviše novinara-izveštača boravilo je na sedmom spratu „Hajata“, u „Ridžensi klubu“. Uveče 3. maja, pred njima se našla mapa sa ciljevima. Razlog za ironične komentare bilo je i to što je jedan od ciljeva bila i upravna zgrada „Jugopetrola“ koja je naslonjena na „Hajat“, u kome su boravili svi strani reporteri. Međutim, kada je posle nekoliko dana Ambasada Kine bila sravnjena avionskim projektilima, nikome više nije bilo do smeha - dodaje naš sagovornik.

Novinar britanske televizije ITN, Džulijan, bio je toliko uplašen da je odmah kontaktirao komandu NATO u Briselu kako bi im skrenuo pažnju da se samo nekoliko desetina metara dalje od zdanja „Jugopetrola“ nalaze svi strani novinari i da bi bili izloženi razornim bombama.

Pored toga što su se svi o ciljevima informisali na sajtu NATO - s vremena na vreme pred novinarima se nalazila mapa sa zaokruženim ciljevima. Ipak, pomenuto veče sporna mapa je iznenada nestala kada su novinari otišli u sobe.

Interesantno je i to da je nekoliko dana pred napad na Ambasadu u Beogradu, kineski ministar spoljnih poslova žestoko kritikovao politiku Sjedinjenih Država na Balkanu. Upućeni kažu da je možda baš zato, pored izjava da je bila greška, izostalo zvanično izvinjenje Vlade SAD, koje je doduše stiglo tek tri godine kasnije.

U napadu na kinesku ambasadu poginulo je troje ljudi, a 20 je teže i lakše povređeno. Život su izgubili Hi Hišu (31), novinar lista Nuah Min Ri Bao, Đu Đing (28), novinar istog medija i Šao Đinhuan, reporter lista Hsinhua. Vojni ataše Ambasade Ren Bao Kai (45) pretrpeo je teške povrede.

Komentari

Kada su se odlucile za napad na Kinesku ambasadu SAD su delovale po obavestajnim podacima iz vise izvora.
London Observer je 19-og Oktobra, 1999, pozivajuci se na Nato izvore i "Politiken" novine iz Danske, objavio: Da je Nato "elektronska inteligencija" ELINT ustanovila da je Kineska ambasada u Beogradu sluzila kao "REBRO" (re-broadcast) transmiter za vezu izmedju "Beograda" i Jugoslovenske Armije, a i za pracenje krstarecih raketa i razradjivanja plana za rusenje istih.
Nadovezujuci se na gornju vec postojecu informaciju, Nato je u svojoj komunikaciji sa British Ministry of Defense and Foreign Affairs tvrdio da imaju podatak da ce u vreme napada na ambasadu u njoj boraviti Predsednik Milosevic.
Tako su dosli do zakljucka da je to idealna prilika ne samo da zaustave Kinesku vojnu (elektronsku) pomoc Srbiji, nego i da izvrse atentat na Milosevica- sto se pokazalo kao lazni podatak.
Ambasada je direktno pogodjena sa tri rakete, sto iskljucuje svaku slucajnost u napadu.
Pred Americkim kongresom u Julu 1999, tadasnji direktor CIA George Tenet je izjavio, da od svih 900 planiranih ciljeva, samo jedan, Kineska Ambasada, planiran od strane CIA. Tom prilikom nije opovrgao da je ambasada namerno unistena.
Koriscenje ratnog zlocina u vojnim operacijama Nato nije izuzetak nego pravilo. General Klark je usavrsio strategiju terorisanja (uznemiravanja) civilnog stanovnistva, jos na pocetku svoje komandne karijere u Panamskom ratu, da bi je obilato koristio po celoj nezasticenoj Srbiji. Strategija je sracunata na unistenje morala civilnog stanovnistva i uskracivanje podrske svom rezimu. Najdrasticniji je primer koriscenja atomskih bombi u Hirosimi i Nagasakiju, sledio je Vijetnam- Hanoj, Bagdadsko podzemno skloniste, i kod nas u Srbiji brojni zlocini poput ubijanja osoblja RTS, civila u Nisu, Krusevcu..., putnickog voza, izbeglickih kolona.
Jedan od glavnih razloga zasto se Srbiji stalno namece osecaj krivice za toboznje genocide, i u Srbiji vestacki odrzava na vlasti takozvana "demokratska" struja, je da bi se sprecilo podizanje optuznice protiv ratnih zlocinaca iz redova Nato rukovodstva. Kako rece jedan strucnjak iz Haga, sudjenje Nato liderima za ratne zlocine bi bilo jedno od najkracih u istoriji- jer njih bi bilo najlakse dokazati. Toliko su bili arogantni i samouvereni da nisu ni pokusavali da prikriju svoje necovjestvo.
Nadajmo se da ce u Maju na vlast u Srbiji doci prave patriotske snage, i izmedju ostalog obnoviti optuznicu protiv Nato lidera za ratne zlocine, koju je jos u vreme rata 99-te podigao Milosevicev rezim-
A onda je, ako se secamo, ovaj sadasnji "demokratski" rezim, koji je na vlast u Srbiji dosao na krilim Nato bombardera, istu pocepao da bi zastitio svoje sponzore!

Vi,gospodo,ili NESMETE(jos uvek a ZASTO)ili necete
da objavite notornu cinjenicu koja je,otprlike:
"veliki"BORAC ZA SRBIJU je svoj stab,zajedno sa
CELIM VOZNIM PARKOM,krajem aprila 1999-e go-
dine,uz jednostavnu uzurpaciju prostora,prebacio u
garazni prostor hotel JUGOSLAVIJA(jer se preko pu-
ta JUGE,na pocetku ulice gde je bila Kineska ambasa
da,na uglu nalazila firma JUGOIMPORT!,ko zna sta je ta firma biola,TAJ ZNA))I,Arkanovci
su,iz veceri u vece izbacivali nesto kao "mamce" za
NATOVE osmatracke sluzbe!Cak su zezalice izbacivali i iznad zgrade ENERGOPROJEKTA!!!!A taj"veliki borac za Sr-
biju"je kasnije postao"heroj"sa svojim"herojima
Tigrovima".A to mi je poznato jer sam,bas tada,na
moju ZALOST,po treci put za devet godina bio u,jos
uvek JNA kao rezervista!Bas kao sto su radili i za onaj
"divljacki"poghodjen voz u Grdelickoj Klisuri.I kad mi
tadasnji OCEVIDCI budemo pomrli,tek onda se mogu
pricati BAJKE.SRDACNO,Dragan

...I,samo dodatak.aprila meseca, 2002-e,minibusom iz
Budimpeste,smo se vracali,moja supruga i ja do
Beograda(jer je SURCIN bio zatvoren)sa DRUGOM
Lazanskim,koji je dosao odnekud,iz sveta,verovatno sa nekog od izbora lepotice.A put od Peste do Novog
Beograda(gde DRUG stanuje je bio oko sest sati)i bi-
lo je P R I C E!!!!
I nemojmo sad da nam on,koji je rat video samo iza
svog lap-topa prica STA JE BILO.UVEK JE JUGOIMPO-
RT BIO TAMO GDE SE I SAD NALAZI(i nije se selio),SIGURNI BUDITE.SRDACNO!!!!!!

Javljam se iz glavnoga grada Canade-Ottawa gde zivim 12g i Kanadski sam drzavljanin odavno.Srbin sam rodom iz RSrbske (hvala bogu) iz mjesta (opstine)koje je evo vec vijekovima 100% etnicki srbsko .Pocetkom zlocinackog bobardovanja pa sve do zadnjega dana sam isao svaki dan na demonstraije ovd egd ezivim.Bilo nas je 50-ak svakoga dana a vikendima puno vise nas Srba patriota i velika nas vecina nije iz Srbije a neki nisu nikada ni videli Srbiju ali eto osjecaju i vole Srbije vise nego mnogi danasnji njeni gradjani kao one spodobe iz Tadiceve,Fej-17 ili onog narkomana ciganina Cedice Jovanovica.
Elem par dana PRE AMerickog-zlo-napada na Kinesku ambasadu u Beogradu ovd eu Canadu dolazio je DRUGI covjek Kine9podpredsednik)zaboravio sam mu ime ali se sjecam bio je za Kineske male ljude vrlo visok skoro dvometras (toga se sjecam)i bas kada smo mi Srbi demonstrirali tog popodneva ranoga ispred Caandskog parlamenta saveznoga dosla je delegacija spomenutoga podpredsednika Kine a mi smo se grupa nas Srba lijepo okenuli k delegaciji s autima i skandirali Cajna cajna ,zivela Cajna .....itd.na sta su s esilni Kineski novinari sjatili i snimali,slikavali......itd.

Sutra dan smo culi nesto vrlo interesantno sta je bilo posle sastanka u parlamentu Canade a dogodilo s es ledece.nakon odrzanoga govora K.podpedsednika odrzana je konferencija za stampu a novinari postavljali pitanja Kineskom podpred.
Jedan novinar americke propagandne kuce CNN po obimiu najvece TV,novinske itdkuce u svetu je postavio Kinezu JAKO provokativno i uvredljivo ovako pitanje;
"Gospodine podpredsednice ,kad ce Kina postati demokratska zemlja??"
Kineski podpred.je kao iz topa odgovorio ovako :Ako gospodine mislite da je demokratija nasilno,bezrazlozno i protuzakonito napadati jednu malu zemlju i pri tom ciniti strasne zlocine nad gradjanima te male zemlje onda Kina nece takva demokratska zemlja nikada postati.Naravno Kinez je mislio na aktualno Americko-NATO bombardovanja SRJ(Srbija/CGora).U dvorani je tada nastao tajac a americki novinar je nesto zamucavao i Kinez je tada vidno ljutit napustio dvoranu Canadskog pres centra u parlamentu Canade.

Posle par dana maximum 3-4 ili 5 dana Kineska mabasada u Beogradu je bila napadnuta,mozda BAS upravo zbog ovoga sto sam vam rekao.

Ps.Ako je Slobodan Millosevic ista uradio pametno to je onda forsiranje i okretanje Srbije k Kini i Rusiji .To je bio pametan potez koji su kasnije naprasno prekinuli i unstili sve veze Srbije i Kine ona bagra zlociancka zvana DOS-manlije koji i dan danas nazalost vladaju srbijom tako kako nam nepriajtelji i zele>DOSmanlije su naravno dosli i instalirani od starne Amerike a CIA operaciono izvela uz pomoc domace bagre i zlocinaca protiv Srba i Srbije drzave.

Bogom s emolim i nadam da ce se danas/sutra 11.Maja Srbi NAPOKON opametiti i KONACNO jednom izavrati valst Srba-patriota koji vole Srbiju .A kasnije vrlo-brzo DOSmanlije u prdekane a mnogi od njih zasluzuju najstrozu kaznu-smrtnu kao npr.Boris tadic sjeme pogano mu s ezatrlo.