ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Kuglanje vaskršnjim jajima

Na 16. vaskršnjim susretima mališani se nadmetali u neobičnim disciplinama

Kuglanje vaskršnjim jajima

SAJAN: Želeći da sačuvaju i od zaborava otrgnu lepe običaje predaka i novim naraštajima pokažu kako su se deca pre sto i više godina radovala najradosnijem hrišćanskom prazniku u Sajanu su po 16. put održani Vaskršnji susreti. Zasluge za lepu manifestaciju koja baštini vaskršnje običaje mađarskog življa pripadaju članovima Društva za negovanje tradicije i ekologije „Delibab“ iz Sajana. Osamdesetak mališana iz Iđoša, Nove Crnje, Kikinde i Sajana u subotu su se nadmetali u neobičnim igrama. Discipline kao što su trčanje sa jajetom u ruci, trčanje s jajetom u kašičici i korpici, kotrljanje jajeta štapom ili kuglanje s jajetom zahtevale su artističku umešnost i spretnost. Ispostavilo se da su kao i protekle godine ruke najmanje drhtale ekipi KUD „Milivoj Omorac“ iz Iđoša. Sa osvojenih 88 bodova zasluženo im je pripalo prvo mesto. Samo tri boda lošiji od ekipe iz komšijskog sela bili su mali Sajanci. Treće mesto osvojili su članovi KUD „Mora Karolj“, takođe iz Sajana, koji su sakupili 79 poena.

- Da je kojim slučajem redosled bio drugačiji verujem da niko od učesnika ne bi imao ništa protiv. Smisao ove lepe manifestacije jeste druženje i da mladim pokolenjima pokažemo kako su nekada naše bake i dedovi dočekivali Vaskrs - rekla je članica „Delibaba“ Hajnalka Šili. Učenica sedmog razreda OŠ „ Milivoj Omorac“ iz Iđoša Marijana Karambaš priznala nam je da su sve discipline bile zanimljive.

MAMAC ZA TURISTE

Uz malo više marketinga ova manifestacija mogla bi da u selo čiji su meštani poznati po proizvodnji mleka i duvana privuče i veći broj turista. Pre dve godine Vaskršnjim susretima prisustvovala je otpravnica poslova Ambasade Libije u našoj zemlji koju je oduševila spretnost malih Lala.

- Posebno mi se svidelo trčanje sa jajima u kašičici. Nekima je sreća okrenula leđa, pa su im jaja već na startu ispala. Bilo je nezaboravno. Radujem se predstojećem Vaskrsu jer se tada farbaju jaja. Tom poslu naučila me je baka. Ukrašavam ih bojama za jaja ili temperama, ispričala je Marijana.

Na izložbi vaskršnjih farbanih jaja kreativne dečje ruke priredile su pravi praznik za oči.