ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Koncert za Zorana Đinđića

Uroš Lajovic, gost - dirigent Beogradske filharmonije

Koncert za Zorana Đinđića

Za koncert posvećen Zoranu Đinđiću lično sam birao program, petu Betovenovu simfoniju koja predstavlja istovremeno cilj, energiju i budućnost. To je i direktna poruka ovog koncerta

Maestro Uroš Lajovic diplomirao je kompoziciju i dirigovanje 1969. godine na Muzičkoj akademiji u LJubljani, usavršavao se na majstorskim kursevima na Mocarteumu u Salcburgu kod Bruna Maderne, a magistrirao u Beču na Visokoj školi za muziku u klasi Hansa Svarovskog. Dobitnik je niza nagrada među kojima se izdvajaju Nagrada Visoke škole za muziku u Beču i druga nagrada Gvido Kanteli u milanskoj Skali. Sarađivao je sa svim vodećim orkestrima nekadašnje Jugoslavije, Minhenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Berlinskog radija, Moskovskim državnim orkestrom... Našoj publici poznat je i po tome što je bio šef - dirigent Beogradske filharmonije u periodu 2001- 2006. godina. Maestro Lajovic je u Kolarčevoj zadužbini dirigovao filharmonijom na koncertu u pomen Zoranu Đinđiću, a simptomatično je da je baš na dan atentata na bivšeg premijera trebalo da ima koncert koji je zbog tadašnjih vanrednih okolnosti otkazan.

- Moram priznati da sam tada strašno žalio za njim, možda više nego drugi, jer sam znao koja je njegova veličina. Posmatrajući ga nekako sa strane, primetio sam da je on bio jedini istinski partner zapada.

Sada ste gost- dirigent Beogradske filharmonije?

- Za mene rad sa Beogradskom filharmonijom predstavlja dolazak kući. Veoma dobro se razumem sa orkestrom i mi znamo šta da očekujemo jedni od drugih.

U krugovima ljudi koji se bave klasičnom muzikom ocenjuje se da ste vi postavili temelje današnjeg kvaliteta orkestra?

- Mi smo tada počeli od nule i dospeli smo daleko koliko je to bilo moguće. Moram priznati da nisam očekivao ovako veliki uspeh orkestra. Meni takva ocena izuzetno prija, ali, mislim da je važno da istaknem da je to pre svega bio - moj posao. Ništa nisam radio volonterski, već sam dobio honorar i sve što sam napravio sa orkestrom smatram normalnim.

Brojni svetski poznati dirigenti u nastupaju sa BG filharmonijom. Već posle nekoliko proba, ističu zadovoljstvo orkestrom ?

- Znate, muzičari u orkestru su jednostavno naučili kako se radi, odnosno dobili su na kondiciji. Kada sam došao za šefa dirigenta 2001. napravio sam plan za narednih godinu dana. Plan je izuzetno važan. Mi nismo odjednom radili sve, kada su u pitanju zahtevna dela, već smo radili postepeno, što je upravo suština planiranja. Jedna nemačka poslovica to lepo ilustruje“ Beli papir inspiriše, a onaj na kome je nešto napisano - oblikuje“.

Od 1990. ste profesor dirigovanja na Visokoj školi za muziku u Beču?

- Već dvadeset godina sam tamo. Ja sam tamo došljak. Čak i činjenica da posedujem austrijsko državljanstvo ne menja suštinu da se na nekog ko je došao sa strane drugačije gleda, i da uvek morate biti spremni. U moju školu dolaze studenti iz celog sveta i oni, kada završe studije, nose sa sobom znanje koje im podarim, odnosno segment muzičkog rada koji su naučili. Veoma poštujem svoje studente i smatram ih ravnopravnim u odnosu na sebe. Jedina moja prednost je iskustvo.

Razlika u radu vaše školu i Muzičke akademije u Beogradu?

- Velika je razlika. Pre svega u tome što kod mene ima 35 studenata godišnje u klasi, dok ih je ovde dva. Ne radim ni sa kim pojedinačno već se pomoću plana tačno zna odgovornost. Svaka kompozicija dok se vežba treba da ima isti pristup kao da je javno izvođenje. U Beogradu se naprave dve-tri simfonije godišnje, a mi ih napravimo trideset. Nije u pitanju kvalitet profesora, već objektivna mogućnost i kapacitet ustanove.

Pre dve godine tadašnji predsednik Svetozar Marović uručio vam je orden Beli anđeo, najveće priznanje za civile?

Da. Dobio sam taj orden, ali nisam znao da je toliko značajan (smeh).

Koncertni planovi do kraja ove godine?

Bio sam u Francuskoj , Sloveniji, Švedskoj. Nakon Beograda idem u Hrvatsku, Makedoniju, pa potom u Beč. Svi koncerti koje ću imati u skladu su sa zacrtanim planovima za ovu sezonu.