ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > I u Stublo stiže 21. vek

Nadležni meštanima sela na Zlatiboru obećali struju

I u Stublo stiže 21. vek

UŽICE - Zaseoke Udovičići i Marići u selu Stublo na Zlatiboru obišli su krajem prošle nedelje predstavnici EPS-a, Ministarstva infrastrukture i CIP-a i obećali meštanima da će struja u zabito, planinsko, zlatiborsko selo sigurno stići do kraja ove godine. Marići i Udovičići tako će, posle godina čekanja i obijanja pragova, konačno, u poznim životnim godinama ugledati sijalice u svojim domovima.

Kada je u Stublo stigla ekipa stručnjaka i kada su preneli obećanja, sreći meštana nije bilo kraja.

- Znao sam ja da nas Velja Ilić neće izneveriti i da će, ako je obećao da će nam dovesti struju, to sigurno i učiniti, izjavio je presrećan stari Branko Udovičić (88) pomalo i iznenađen brzim razvojem događaja.

Iako su meštani dva zaseoka udaljenog petnaestak kilometara od centra Zlatibora, godinama unazad moljakali nadležne, a novine naširoko pisale o selu koje na početku trećeg milenijuma živi bez struje, jedno novinarsko pitanje upućeno prošlog petka ministru Iliću tokom njegove posete Užicu bilo je dovoljno da se rešavanje velikog problema Udovičića i Marića pokrene sa mrtve tačke.

- Sramota je da na početku 21. veka postoji ovako nešto, da su ljudi bez struje. Odmah ćemo odvojiti četiri miliona dinara, a u selo će u utorak stići stručnjaci CIP - izjavio je tada Ilić.

U utorak, najavljeni stručnjaci nisu stigli, džaba su meštani čitavog dan očekivali goste, ali, već u četvrtak obećana delegacija bila je u selu.

- Geodetska snimanja su završena, sada je u toku izrada projekta za dalekovod. Postavićemo kilometar dalekovoda i još tri kilometra niskonaponske mreže, jednu trafo-stanicu. Polovinu novca obezbediće Ministarstvo infrastrukture, drugu polovinu, kako je obećao predsednik opštine Milan Stamatović, obezbediće lokalna samouprava, preneo je meštanima Zoran Adžić, pomoćnik Velje Ilića, dodajući da je od Aleksandra Kutlešića, rukovodioca čajetinske ispostave Elektrodistribucije, dobio uveravanja da će, ako izrada projekta ne bude kasnila, struja u ovo selo stići najkasnije do kraja godine. Po prvim proračunima, za dovođenje struje do Udovičića i Marića biće potrebno oko šest miliona dinara - tri miliona za dalekovod i trafo-stanicu i još tri za niskonaponsku mrežu.