ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Hamilton na čelu karavana

Mladi Britanac pobednik uzbudljive Trke za VN Australije

Hamilton na čelu karavana

Dobro sam koristio gume, kontrolisao ritam i verovao u sebe. Ovo je bila moja najbolja trka, kaže vozač Meklarena

Ono što ljubitelji Formule 1 najviše vole, vruć asfalt, mnoštvo lepotica, ali i haos, desilo se na startu 59. sezone „najbržeg cirkusa na svetu“, koja je vožena za Veliku nagradu Australije u „Albert parku“. Karavan vozača poveo je Luis Hamilton iz Meklarena, koji je pobedio sa 5,4 sekunde ispred Nika Hajfelda iz BMV Zaubera, dok je sa 8,1 sekunde zaostatka treći bio Niko Rozberg iz Vilijamsa. Trku su obeležili brojni incidenti, pa su od 22 vozača samo sedmorica završila trku, a među njima nije bilo nijednog Ferarija.

Već u prvom krugu desila su se dva sudara, zbog kojih su čak petorica vozača odustala. Drugi krug nisu dočekala devetorica vozača, pa je tada prvi put, od ukupno tri, na stazu izašao sigurnosni automobil. Slične scene su se ponavljale tokom cele trke i svi su sem vodećeg Hamiltona pre ili kasnije bili učesnici nekog incidenta na stazi.

- Ova pobeda mi je najdraža od svih jer vidim da sam se popravio u mnogo oblasti, ali ne bih rekao da je pobeda bez greške jer postoji još dosta elemenata koje tek treba da ispravim. Dobro sam koristio gume, kontrolisao ritam i verovao u sebe. Ovo je bila moja najbolja trka. Ulazim u novu sezonu, okrenuo sam novu stranicu, želeo sam da dobro krenem. Čitav tim je spreman da pravi dobre rezultate. Osećam se fantastično i jedva čekam novi nastup u Maleziji - rekao je Hamilton, kome je ovo peta pobeda u 18 trka.

MEKLAREN U SEDLU

Posle trke kažnjen je Kazui Nakađima iz Vilijamsa, a diskvalifikovan Rubens Baričelo iz Honde, pa konačni plasman trke u Melburnu izgleda ovako: 1. Luis Hamilton 10 (Meklaren), 2. Nik Hajdfeld 8 (Zauber), 3. Niko Rozberg 6 (Vilijams), 4. Fernando Alonso 5 (Reno), 5. Hejki Kovalainen 4 (Meklaren), 6. Kazuki Nakađima 3 (Vilijams), 7. Sebastijan Burde 2 (Toro Roso), 8. Kimi Raikonen 1 (Ferari).
U konkurenciji konstruktora posle trke u Australiji Meklaren je sakupio 14 bodova, prate ga Vilijams sa devet i BMV sa osam bodova.

Aktuelni svetski šampion Kimi Raikonen neće po dobrom pamtiti Melburn. Već na zvaničnom treningu je imao dosta problema sa bolidom, pa je startovao tek sa pozicije 16. U toku trke Finac je došao do do borbe za drugu poziciju, ali je u pokušaju da pretekne Kovalainena završio pored staze. Taj incident je oštetio bolid Ferarija, pa je Raikonen odustao od trke pet krugova pre kraja, ali mu je dodeljeno osmo mesto i osvojio je bod.

Sledeća trka vozi se za Veliku nagradu Malezije u Sepangu 23. marta.