ponedeljak 17. mart 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Borba za sud i srpske zakone

Traje protest Srba koji već četvrti dan neće da napuste sud u Mitrovici

Borba za sud i srpske zakone

Riker traži da izađemo iz zgrade, pa da pregovaramo o povratku na posao. To je samo pritisak na nas da popustimo, a posle bi sve bilo po starom. Očekujem razum od pripadnika Unmik policije, jer će svako nasilje izazvati kontranasilje - upozorio Jović

BEOGRAD - Srbi koji su, pre četiri dana (prvi put od izbacivanja sa posla u sudu u Kosovskoj Mitrovici - dolaskom Unmika 1999) ušli u svoje kancelarije zahtevajući da im se vrati pravo na rad i dalje odbijaju da poslušaju šefa UN misije Joakima Rikera i napuste zgradu. Predstavnik štrajkača, okružni javni tužilac u Kosovskoj Mitrovici Milan Bigović najavio je juče da će radnici pravosuđa ostati u sudu dok ne postignu dogovor sa predstavnicima Unmika o povratku na posao. Kao preduslov za bilo kakve dogovore, Riker je zahtevao da Srbi napuste zgradu.

- Ne vidimo koristi od tog zahteva i ocenjujemo da se radi o još jednom vidu pritiska na radnike suda jer pretpostavljam da bi se nakon napuštanja zgrade verovatno nastavilo po starom rekao je Bigović dodajući da će još jednom pozvati Unmik na pregovore. Pregovori koji su prekjuče vođeni sa regionalnim komandirom Unmik policije Dejvidom Mek Linom nisu uspeli, jer je, prema rečima predsednika SNV severne Kosovske Mitrovice Nebojše Jovića, Lin „ultimativno tražio da radnici napuste prostorije, kako bi navodno pružili priliku Unmiku da uđe u pregovore“.

- Mi smo izneli naš stav da to jeste političko pitanje, ali, pre svega, pitanje pravosuđa, jer su ljudi ušli u svoje kancelarije. U ovom trenutku očekujem razum od pripadnika Unmik policije, jer će svako nasilje izazvati kontra nasilje - upozorio je Jović. Predstavnik Srba sa Kosmeta i član državnog tima za pregovore o Kosmetu Goran Bogdanović, ukazao je juče da je situacija zasada mirna i da nikome ne ide u račun da poseže za nasiljem. Srpski narod na celom Kosmetu, nije ravnodušan zbog još jedne teške situacije u nizu.

BLOKADA KANCELARIJA

GRAČANICA - Radnici Kazneno-popravnog doma i Pritvornog centra u Lipljanu, koji već peti dan protestuju, tražeći od Vlade Srbije regulisanje njihove isplate i koji su u sredu zauzeli prostorije Kosovskog okruga, juče su blokirali i rad kancelarija SNV centralnog Kosova, Višu ekonomsku školu i Filološki fakultet, javlja KiM radio, javlja Fonet.
Prema rečima njihovog predstavnika Bobana Petrovića, oni su uputili javni poziv ministru za Kosovo i Metohiju Slobodanu Samardžiću da ih obiđe i sa njima razgovara.
- Preko Kosovskog okruga smo poslali dopis Ministarstvu za Kosovo i Metohiju u kome smo tražili da nam se neko u ime ovog ministarstva obrati i razgovara sa nama, u odgovoru koji su oni nama poslali stoji da će to biti ministar lično, objasnio je Petrović.

- Tenzije koje su počele proglašenjem nezavisnosti, preko problema sa carinom i sada sa sudom dovele su do toga da su Srbi na Kosovu veoma zabrinuti. Moramo sesti da se dogovorimo kako da rešimo problem sa sudstvom. Nama ništa ne znači da zauzmemo zgradu, ako ne možemo da sprovodimo zakone iz Srbije pod ingerencijom srpskog Ministarstva pravosuđa umesto privremenih pokrajinskih institucija. Ovaj štrajk produbljuje problematičan odnos sa Unmikom, ali ostanak u zgradi direktno ne rešava problem sudstva. LJude razumem, jer samo žele da se vrate na posao i sprovode srpske zakone, ali se ne sme davati stranački kontekst i u tom smislu je loše da istupaju predstavnici političkih stranaka - rekao je Bogdanović.

Bezbednosna situacija juče je bila stabilna, nijedna kancelarija u zgradi suda nije otvorena, u prostorije se nije ulazilo i arhiva je netaknuta. U blizini suda i dalje su stacionirani pripadnici Unmik policije iz Ukrajine i Poljske koji nose punu opremu za razbijanje demonstracija. Nagoveštaja o eventualnoj intervenciji policije Unmika juče nije bilo, premda je ranije najavljivano da će radnici biti izbačeni.