nedelja 17. februar 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Vikipedija

SA LOVĆENA - PROTOJEREJ MR VELIBOR DŽOMIĆ

Vikipedija

Svašta čovek može da pronađe u slobodnoj elektronskoj enciklopediji koja se zove „Vikipedija“. Ova interesantna elektronska enciklopedija ima svoje odeljke i po državama. Ni sam ne znam kako sam upao na hrvatsku Vikipediju, ali znam da sam svašta pronašao. Ima podataka i o tzv. crnogorskoj policijskoj crkvi i o njenom lideru - anatemisanom i prokletstvu predatom raspopu Mirašu Dedeiću.

Nije nepoznato da Hrvati i njihove nadbiskupije i biskupije u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a po direktnim instrukcijama iz Vatikana, i te kako podržavaju i na različite načine pomažu projekat razbijanja pravoslavne hrišćanske vere u Crnoj Gori i to preko raspopa i policijske crkve!?! Međutim, interesantno je kako su hrvatskom narodu predstavljeni Miraš Dedeić i njegova „udruga“.

Početkom januara ove godine, kada sam pretraživao ovu enciklopediju, u biografiji raspopa Dedeića je pisalo da je „rođen 8. studenog 1938. g. u Zavidovićima... Radničko mu je ime „Mitropolit Mihailo“. Po nacionalnosti je Srbin iz Bosne i Hercegovine. Na njega je bačena anatema. U odeljku koji govori o referencama Miraša Dedeića, Srbina iz Zavidovića i „drugog patrijarha“ tzv. CPC, pominje se anatema, tj. prokletstvo koje je na njega prizvala Vaseljenska patrijaršija. To je jedina referenca o ovoj „znamenitoj ličnosti“ kao čelniku „crnogorske raspopske udruge“.

Ima još. Crnogorska raspopska udruga (ovo je naziv raspopske organizacije na modernom hrvatskom novogovoru), prema hrvatskoj enciklopediji, „kanonski je nepriznata pravoslavna crkva registrirana kao udruženje građana 1997. g. u MUP-u Crne Gore“. U objašnjenju položaja crnogorske raspopske udruge navodi se da ona „nije priznata od strane Carigradskog Patrijarhata, kao ni od ostalih kanonski priznatih pravoslavnih crkava“. I u ovoj odrednici kao referencu i posebno obeležje nalazimo anatemu koja je prizvana na crnogorskog arhiraspopa Dedeića.

Ni tu nije kraj. U odeljku o Crnoj Gori za Dedeića se kaže da je „bosanski Srbin koga je Crkva ekskomunicirala zbog nekanonskih uvjerenja osnovao CPC 1993. godine“.

Nažalost, ni ovde nije kraj. Među znamenitim ličnostima iz Zavidovića našao se i Miraš Dedeić u statusu anatemisanog raspopa. Iskreno žalim sjajnog fudbalera Safeta Sušića, matematičara Mervana Pašića, fudbalera Mladena Bartolovića i još neke koji su rođeni u Zavidovićima što su se, ni krivi ni dužni, našli u društvu sa raspopom.

Raspop je ostvario veliki uspeh. Pošto se našao u laži na programu crnogorskog javnog medijskog servisa, našao se i u istini u hrvatskoj slobodnoj elektronskoj enciklopediji.

Pošto se danas u Crnoj Gori insistira na olakom i nekritičkom primanju i propagiranju svega što dolazi iz Hrvatske, iskreno se nadam da će i ovo biti primljeno kao i sve ostalo. I najbolje je što crnogorski čelnici nakon ovoga neće imati razloga da se izvinjavaju Hrvatima.

Sve ovo mogu da potpišem i da čestitam Hrvatima na objektivnosti, ali i da ih uputim da sve ovo dostave svim nadbiskupima, biskupima, sveštenicima, fratrima i redovnicama u Hrvatskoj. Posebno je važno da ove enciklopedijske odrednice pod hitno dostave nadbiskupu barskom i primasu srpskom Zefu Gašiju i biskupu kotorskom Iliji Janjiću. NJima ovo izgleda još nije jasno.

Na kraju, postavlja se pitanje da li je moguće da hrvatski biskup u Kotoru i albanski nadbiskup u Baru, kao i njihovi sveštenici i ostali verski službenici ovo ne znaju. I kako je moguće da u Hrvatskoj pričaju jednu, a u Crnoj Gori sasvim drugačiju priču.

Lako je, ali nije dobro zabadati trn u tuđu nogu. Treba čitati Sveto pismo, kanone i svete oce Crkve Hristove i onda nećemo pogrešiti.