petak 16. novembar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Od dima do zelene opštine

Međunarodna konferencija o kvalitetu životne sredine u Rakovici

Od dima do zelene opštine

Fabrika, industrija, metali i miris dima, do 1994. godine bili su sinonimi za Rakovicu. Danas, kada je većina tih fabrika zatvorena, pominjanje ove opštine postalo je deo priče o održivom razvoju.

Tim povodom, u organizaciji Balkanske ekološke asocijacije (B. EN. A) i uz podršku kompanije „Karlzberg Srbija“ juče je u prostorijama opštine Rakovica počeo trodnevni okrugli sto u cilju unapređenja svesti o značaju očuvanja životne sredine u Srbiji i regionu. Predsednik B. EN. A, dr Fokon Vosniakos iz Grčke, prisutnima je ukratko predstavio rad ove asocijacije.

- Naša asocijacija bavi se održivim razvojem, zatim kvalitetom i zaštitom životne sredine u jugoistočnoj Evropi u okviru zakona EU. Kontrola zagađenja treba da se sprovede u čitavom regionu. Na prvom mestu su fabrike, kao najveći zagađivači, a tu su i zakoni o ekologiji koji su u našim zemljama na samom početku u odnosu na zapadnoevropske zemlje - rekao je dr Vosniakos.

Rakovica na koju su bačene tone bombi tokom NATO agresije pokazala se kao idealno mesto za održavanje ekološke konferencije.
- Pre nešto više od 70 godina na ovim brežuljcima okruženim šumom nalazili su se letnjikovci i vile. Uskoro su na teritoriji naše opštine počele da se grade fabrike, što je dovelo do naseljavanja velikog broja stanovnika. Takav razvoj nije bio održiv, pa je sve što se decenijama gradilo za nekoliko godina postalo besmisleno, a 10.000 ljudi je ostalo bez posla - izjavio je Bojan Milić, predsednik opštine.