nedelja 16. septembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Izvesna jedino neizvesnost

Grci danas izlaze na vanredne parlamentarne izbore

Izvesna jedino neizvesnost

Premijer Karamanlis za nastavak oštrih ekonomskih reformi, dok PASOK zagovara „skandinavski model“ podrške biznisu, uz puniju socijalnu zaštitu

Katastrofalni požari u Grčkoj uticali su da uvek dinamična predizborna kampanja, u kojoj snage odmeravaju Nova demokratija i PASOK, postane krajnje vatrena uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji se danas održavaju.

Tragedija u kojoj je poginulo oko 70 ljudi, a šteta procenjena na desetine milijardi dolara, izazvala je šok i veliko nezadovoljstvo građana - ne samo delovanjem vlade i državnih službi, nego i opozicije - ali i vrlo oštro verbalno prepucavanje tradicionalno rivalskih partija. - Vlada je neadekvatnim delovanjem u vreme požara samo potvrdila svoju nekompetentnost - izjavio je lider socijalističkog PASOK-a Jorgos Papandreu, bivši šef diplomatije, iznoseći niz zamerki na rad kabineta Kostasa Karamanlisa, vođe Nove demokratije.

Iz PASOK-a je stigla i ocena da ja Karamanlisova vlada „redukovala prava Grka, smanjila im plate i povećala strah od budućnosti“, a pomenuti su i ekonomski i politički skandali iz njenog mandata, počev od prisluškivanja državnih zvaničnika do pronevera u penzionim fondovima. - Zbog svega toga, ubeđen sam u pobedu. Vlada PASOK-a počeće posao 17. septembra - naglasio je Papandreu. On je ponovio da će se socijalisti zalagati za primenu „skandinavskog modela“ u Grčkoj, koji predstavlja sintezu podsticaja biznisu i širenja lepeze mera socijalne zaštite.

Premijer Karamanlis je izjave socijalista nazvao „ostrašćenim“, naglašavajući da su reforme koje je njegove vlada počela da sprovodi neophodne, „ako Grčka želi da osigura stabilan razvoj u budućnosti“. Tokom minule tri i po godine, koliko je prošlo od kako je Nova demokratija preuzela vlast od PASOK-a, stabilizovan je privredni rast, uz dinamizam u privatizaciji i smanjenje deficita i nezaposlenosti. Vlada je za to dobila vrlo povoljnu ocenu EU, ali i dosta kritika kod kuće, zbog štednje koja je mnoge Grke naterala na „stezanje kaiša“.

Većina analitičara procenjuje da su požari „istopili“ prednost koju su proteklih meseci ankete davale Novoj demokratiji, i navodi da je rezultat glasanja krajnje neizvestan. Poslednji predizborni adut Nove demokratije bilo je Karamanlisovo obećanje da će svima koji su pretrpeli štete od požara one biti namirene u kešu. Ne krijući da danas očekuje pobedu, Karamanlis je odbacio mogućnost da pristane na formiranje koalicione vlade, navodeći da je spreman da započeti posao nastavi i sa manjinskim kabinetom. Male stranke - komunisti, Leva koalicija i desničarska Ortodoksna stranka - mogle bi osvojiti ukupno oko 15 do 17 odsto glasova, ističu analitičari. Prema novom izbornom zakonu, 260 od 300 mesta u parlamentu, biće razdeljeno po proporcionalnom sistemu, dok će preostalih 40 stolica dobiti pobednička stranka. Cenzus za ulazak u parlament je tri odsto.

Poslednji rezultat ispitivanja javnog mnjenja iz 31. avgusta - jer se dve sedmice pre glasanja takvi podaci ne objavljuju - pokazao je da Nova demokratija može računati na oko 37 odsto glasova, a PASOK na procenat manje. To su, međutim, samo predviđanja. Tom prilikom je utvrđeno i da oko 15 odsto građana s pravom glasa još nije odlučilo kome će dati poverenje. Možda se upravo u tome krije odgovor na pitanje ko će vladati Grčkom u naredne četiri godine. Dilema će biti rešena do ponoći.