ponedeljak 16. jun 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > SRPSKA POSLA - BRANA CRNČEVIĆ

SRPSKA POSLA - BRANA CRNČEVIĆ

Stara priča o učkuru

Proglašenjem kosovskog ustava na Kosovu, nova srpska vlada, bude li proevropska, dobija novu susednu državu s kojom će, htela ne htela, morati da održava dobrosusedske odnose. Proevropska srpska vlada će, bude li poslušna, ubrzati nudističku (čitaj golu ili ogoljenu) kandidaturu za prijem u proameričku Evropu. Srbiju su ogoleli do gaća, to je dovoljno da bude simpatična Evropi, ali Amerika se koleba. Proevropska Srbija može biti primljena u proameričku Evropu samo ako joj spadnu srpske gaće. Američki ambasador i par njegovih proameričkih kolega budno motre na položaj elitnih srpskih gaća. Mogu li, kad dođe vreme, tamo gde već nisu spale, da spadnu kad im bude rečeno. Poslušnim Srbima već su ponuđene pouzdane gaće proameričke Evrope kojoj ne smeta da gaće budu trobojne. To bi moglo poslužiti kao dokaz da su Srbi koji su pristali na sve ipak u srpskim gaćama. To bi istovremeno bio dokaz da oni koji su na sve pristali ipak nisu na sve pristali, uprkos svemu što se događa, ostali su u srpskim gaćama.

Opisujući sopstveni položaj u Brozovoj državi, napisao sam pesmu o opasnosti da mi gaće spadnu same i zaštitio sam, starinski rečeno, gaće učkurom. Vadim iz starih rukopisa pesmu koju sam nekada pevao, a danas bi je mogla pevati nova levica kojoj je ponuđeno da se priključi proevropskoj srpskoj vladi u proameričkoj Evropi. Stari rukopis kaže:

„Umem da skuvam pasulj.
Znam da napravim špricer.
Pa, kad je već tako, hajde da se ruča.
Posle ručka uzimam gitaru i pevam svoju ličnu himnu:
Neko se moli Bogu neko Alahu Budi
čini se ima vera ne manje nego ljudi
meni je učkur bliži od Alaha i braće
jer od njih nemam ništa a učkur drži gaće
drži gaće kad navale na me
drži gaće da ne spadnu same
a ako život hoće ako se tako desi
moći ću uvek sebe o učkur da obesim
Ko ume pesmu da sluša razumeće i znaće
da život ima smisla dok učkur drži gaće
drži gaće kad navale na me
drži gaće da ne spadnu same.“

Pozvati stari rukopis u pomožnovom rukopisu i zapisati ga u boldu da bi se jasnije video, moglo bi me opisati kao sujetnog i ambicioznog pisca koji je zapazio da je nekada pesnika, a danas srpsku državu, od mogućnosti da joj gaće spadnu same, spasavao samo učkur. Verujem da čitalac podrazumeva da me je od svakojakog jada dok sam pevao ovu pesmu spasavalo to što su gaće moje i što je učkur u mojim rukama. Nova levica je danas u težem položaju nego pesnik pod Brozom. Nova levica je još u svojim gaćama, ali u pitanju je u čijim je rukama spasonosni učkur. Američki ambasador i njegove kolege motaju se oko gaća srpske levičarske elite i pokušavaju da povuku učkur. Ambasador će uspeti ako nova levičarska elita bude neoprezna. Uzalud će im posle dozvoliti da nose trobojne gaće, svi će znati da stvar nije u gaćama! Ući u proevropske gaće proameričke Evrope izgleda privlačno i moglo bi biti korisno.
Pitanje je kome?
U stranim gaćama vezanim tuđim učkurom ništa nije tvoje. Ni piša, a nekamoli vlast. Države u tužim gaćama umiru od pojačane entropije. Ako nova srpska levica nema neku mantru kojom štiti svoje ideje mogla bi privremeno da se posluži pesmom koja je, kad se o meni radi, bila spasonosna. Dužan sam da ih upozorim da mantra ne dejstvuje u svim uslovima. Pre upotrebe pesme moraju pažljivo proveriti da li je učkur koji im drži gaće u njihovim rukama.

Ako nije, ako se tako desi, elita nova levica će, kako kaže pesma, moći samo o učkur da se obesi.
Još imaju vremena da provere da li je učkur u njihovim rukama i ko se mota oko učkura.