sreda 16. april 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > U vladi Španije većinu čine žene

U vladi Španije većinu čine žene

Ministarka odbrane 37-godišnja Karma Čakon, poznata kao pacifista

Po prvi put uopšte, u španskoj vladi koju je formirala Socijalistička partija više je žena nego muškaraca. Premijer Hose Luis Rodriges Sapatero (47) izabrao je devet žena i osam muškaraca da rukovode zemljom, uključujući 37-godišnju ministarku odbrane, koja je, uzgred rečeno, i trudna

Sapatero je položio zakletvu pred kraljem Huanom Karlosom u ponedeljak, 14. aprila, dva dana pošto je bio inaugurisan kao premijer, i to u svom drugom četvorogodišnjem mandatu.
„Ja sam veoma ponosan da ima više ministara žena nego muškaraca“, rekao je socijalista Sapatero. „Ovo je moderna i jaka vlada“.

Na većinu mesta, međutim, premijer je ostavio proverene ministre, kao što je šef diplomatije Muguel Angel Moratinos, ili Alfredo Peres Rubalkaba (unutrašnji poslovi) i Pedro Solbes (finansije). Tereza Fernandes de la Vega ostala je potpredsednik vlade.

Najveću pažnju je privuklo postavljanje Karme Čakon za ministra odbrane. Taj položaj je nagrada za pobedu socijalista na parlamentarnim izborima u Kataloniji. Ona je prva žena španski ministar odbrane. Tridesetsedmogodišnjakinja, koja očekuje svoje prvo dete na leteo, bila je ministarka i u prethodnom sastavu, ali u drugom resoru. Do sada se javno nije isticala nečim iz resora odbrane i poznata je kao pacifista.
Najmlađa ministarka je 31-godišnja Bibijana Aido, koja će predvoditi novo
ministarstvo za ravnopravnost.