sreda 16. april 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > U banju o trošku države

Raspisan konkurs za besplatan odmor penzionera

U banju o trošku države

BEOGRAD - Penzioneri koji žele da konkurišu za besplatan desetodnevni oporavak u nekoj od 25 banja u Srbiji, a koji uključuje i lekarski pregled, terapiju, kao i troškove prevoza, mogu do 15. maja da se jave na oglas koji je juče raspisao Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- Uslov je da su je penzija za mart manja od 16.160 dinara i da nema drugih ličnih prihoda. Za prijavu je dovoljna izjava penzionera o prihodima - objašnjava Radomir Pejović, savetnik direktora Fonda.

On dodaje da je jedan od uslova i da penzioneri nisu išli u banje o trošku Fonda u poslednje tri godine, a za poljoprivrednike i da imaju najmanje deset godina „poljoprivrednog“ staža.
Prijava se može popuniti u opštinskim udruženjima penzionera prema mestu prebivališta, a na redosled na rang- listi uticaće visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, a prednost će, pod jednakim uslovima, imati stariji korisnici.

GDE OTIĆI NA OPORAVAK

Fond PIO nudi oporavak penzionera u 25 banja u Srbiji, među kojima su Niška banja, Vrnjačka, Sokobanja, Koviljača, Bukovička, Vranjska, Prolom, Mataruška...
Da bi se konkurisalo treba pripremiti penzijski ček za mart, zatim ličnu kartu i medicinsku dokumentaciju koju korisnik ima.

Za rehabilitaciju penzionera je izdvojeno 232,32 miliona dinara, što će omogućiti oporavak oko 13.000 korisnika starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, i to oko 12.000 njih iz kategorije zaposlenih, oko 900 samostalnih delatnosti i oko 150 poljoprivrednika.