sreda 16. april 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Svet - ukratko...

Svet - ukratko...

OMaŠka funkcionera Agencije ap

„Obama bin Laden“

VAŠINGTON - Senator Barak Obama doživeo je da mu ime izgovore na razne načine, ali uglavnom se to nije događalo pred 1.200 direktora novina i pred televizijskim kamerama, prenose agencije. Na godišnjem ručku Asošijeted presa demokratski predsednički kandidat u ponedeljak je održao govor i odgovarao na pitanja. Din Singleton, predsednik AP-ove uprave i lider denverske grupe Medijanjuza, zabunio se i upitao senatora predviđa li slanje još američkih vojnika u Avganistan, gde je „Obama bin Laden još na slobodi“.

Obama ga je upitno pogledao i rekao: „Mislili ste na Osamu bin Ladena?“. Singleton je odmah reagovao: „Ako sam to rekao, veoma mi je žao“.

„Ne, ne, ne“, rekao je senator i dodao da je to „deo vežbe kojom se bavi poslednjih 15 meseci. Zato je veoma impresivno što još stojim ovde“, rekao je Obama, a okupljeni su ga pozdravili aplauzom.

Kol se ponovo ženi

BERLIN - Bivši nemački kancelar Helmut Kol, koji ima 78 godina, planira da se „oženi što pre“, a njegova izabranica je Maike Rihter, koja ima 43 godine. Ona je ekonomista, zaposlena u ministarstvu ekonomije. Upoznali su se četiri godine posle samoubistva prve Kolove supruge Hanelore, 2001. godine. Kol se trenutno oporavlja od povrede koju je zadobio u februaru, ali je već „obavestio svoju porodicu i svoje bliske prijatelje“ o planu da se oženi, piše juče najčitaniji nemački list Bild. Iz prvog braka on ima sinove Valtera i Petera.

Putin na čelu  Jedinstvene Rusije

MOSKVA - Vladajuća ruska partija Jedinstvena Rusija (JR) juče je jednoglasno izabrala predsednika Vladimira Putina za lidera partije, prenosi Beta. Na kongresu JR prethodno je promenjen statut, kojim je uvedena funkcija predsednika parije, a zatim je Putinu predloženo da stane na njeno čelo.
Na Kongresu je, takođe, odlučeno da bude sačuvana funkcija predsednika Visokog saveta partije, na čije je čelo ponovo izabran Boris Grizlov. U Moskvi se smatra da će dolaskom na čelo JR, Putin značajno učvrstiti vlast, i prema nekim analitičarima to je znak da planira da iskoristi taj položaj da dugoročno zadrži svoj uticaj u zemlji.

Tuča ruskih  i kineskih studenata

VLADIVOSTOK - Između Rusa i Kineza - studenata državnog Ekonomskog univerziteta u Vladivostoku - juče je došlo do krvave masovne tuče sa više povređenih. Sa obe strane bilo je najmanje 40 učesnika, a „radili“ su i noževi.
Kako je saopštila lokalna policija, uhapšeno je „nekoliko učesnika“, a sve je počelo od „običnog verbalnog konflikta“.

Pretnja Izraelu

TEHERAN - Iran je spreman da „izbriše Izrael sa svetske mape“ u slučaju bilo kakvih neprijateljskih akcija sa njegove strane. O tome je juče na konferenciji za štampu govorio zamenik glavnog komandanta iranske armije Mohamad Reza Aštiani.