sreda 16. april 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Fešta počinje danas

„Beograd je svet“ naziv je četvorodnevne proslave Dana Beograda

Fešta počinje danas

Prema ideji autora Slaviše Savića, grafičara, mapa Beograda je karta sveta, a na svim tačkama svetskih metropola biće organizovani programi

Šesta manifestacija Dani Beograda, koja se održava od danas do 19. aprila biće još spektakularnija od prošlogodišnje. Četvorodnevna fešta održava se po ideji autora Slaviše Stojanovića, prošlogodišnjeg pobednika.
- Kao što je to slučaj sa svim velikim otkrićima, i do ovog je došlo slučajno. Grafičar sam i praveći razglednice Beograda u okviru jednog zasebnog projekta preklapao sam mape Beograda i različitih kontinenata. Sa mapom sveta postojala je neverovatna sličnost, do te mere da je u prvi mah zastrašujuće - objasnio je Savić. Autor je napravio brojne paralele geografskog položaja različitih delova Beograda spram karte kontinentalnog dela sveta.

Rekom Savom podelio je stari i novi svet, baš kao što Beograd na mapi grada ona deli na centar i Novi Beograd. Ostale koincidencije, koje u nekim slučajevima zvuče - i izgledaju krajnje volšebno sledile su same od sebe. Grenland, najveće i slabo naseljeno ostrvo na svetu, našlo se na mestu Velikog ratnog ostrva - najvećeg i nenaseljenog beogradskog ostrva. Palata Ušće, pored koje se gradi njena bliznakinja, podudarila se sa mestom koje na karti sveta pripada NJujorku. Tačka na kojoj se nalazi FDU na karti sveta pripada Holivudu. Na mestu Doma Narodne skupštine našao se Strazbur. Gibraltar je došao na mesto Mostarske petlje, dok se Suecki kanal preklopio sa Autokomandom. Hram Svetog Save se nalazi na mestu Carigrada, Marinkova bara je na mestu Indije, a Kuća cveća na mestu egipatskih piramida.

Zamisao autora je da se Dani Beograda razviju u smeru svetskog umetničkog festivala, imajući za uzor Venecijansko bijenale.

Na četiri kraja grada održavaće se aktivnosti kulturno i umetnički obojene tekovinama zemalja na krajnjim tačkama „svetskog kompasa“ - Kine, SAD, Norveške i Južne Afrike.

Danas - istok - Konjarnik =Japan
Prvi dan svečanosti otpočeće proglašenjem dobitnika Nagrada grada Beograda za 2007. godinu na Svečanoj sednici Skupštine grada. U 14 sati biće položeno cveće na Spomen-obeležje predaje ključeva knezu Mihailu na Kalemegdanskoj tvrđavi. Pola sata kasnije, Beograđani će moći da vide promenadni koncert orkestra policije na Muzičkom paviljonu Kalemegdana, a u prostorijama Pedagoškog muzeja će istovremeno biti predstavljen projekat „Beograd na 9.5 milimetara“, gde će biti prikazana filmska ostvarenja koja govore o istoriji prestonice.
U 16 sati na Sportskom centru „Olimp“ biće promovisane Olimpijske igara u Pekingu, odakle će kilometarski svitak s potpisima Beograđana biti poslat na otvaranje olimpijade. Na izložbi u dve velike prostorije na temu olimpijade u Pekingu predstaviće se oko 40 umetnika.
Promocija tačke Japan počeće u 19 sati postavljanjem sunčevog sata i otvaranjem galerije murala na platou između zgrada Istočne kapije.

17. april ZAPAD - Novi Beograd = SAD
Neverovatna podudarnost Holivuda i Fakulteta dramskih umetnosti glavna je tema dešavanja na Novom Beogradu.
Dan počinje projekcijom kultnih holivudskih ostvarenja u 10 sati u velikoj sali FDU da bi se na svaki sat vremena posetioci upoznali sa jednim produkcijskim segmentom. Uslediće kasting uživo o prijemu glumaca za jedan od budućih projekata koji združeno izvode studenti više odseka, zatim šou kaskadera na platou ispred zgrade fakulteta, i rad studenata montaže na obradi materijala za film. Od mnoštva zanimljivih sadržaja izdvaja se prenos televizijskog razgovora sadašnjih sa bivšim, i sada već slavnim, studentima FDU koji će uživo prenositi TV Studio B u 17 sati.
Finale toliko najavljivanog takmičenja za dvojnika holivudskih zvezda održaće se od 19 sati. Knez Mihailova ulica će u 17 sati biti poprište nesvakidašnjeg sportskog takmičenja - trke na štiklama. Nezavisno od prostorija fakulteta, u amfiteatru „Geneks kule“ - zapadne kapije Beograda, predavanje će održati Mihajlo Mitrović, arhitekta ove građevine, sa ciljem da predstavi koncept „Kapija Beograda“.

18. 4 SEVER - Dorćol = Norveška
Beogradske ulice trećeg dana festivala proteći će u duhu kulturnih akcija objedinjenih projektom „Beogradskim ulicama kroz Evropu“. Dodela nagrada grada Beograda u Gradskoj skupštini počinje u 12 sati, a dva sata kasnije na Filozofskom fakulteta otvara se izložba „Portreti sugrađana 5200-4200. p. n. e.“. Promocija tačke Norveška počinje u 18 sati otvaranjem izložbe obalske arhitekture ove zemlje nakon čega sledi koncert elektronske muzike u izvedbi DJ Radovan.

19. 4 JUG - Vidikovac = Južna Afrika
Poslednji dan proslave počinje u 10 sati promocijom najvećeg globusa na svetu koji će biti postavljen na trgu Slavija. Reč je o helijumskom balonu prečnika osam metara koji predstavlja trodimenzionalnu inkarnaciju projekta „Beograd je svet“. Muzej afričke umetnosti će na Vidikovcu prirediti „Izložbu na otvorenom“ od 13 do 17 sati. Afričke tkanine velikih formata dočaraće kolorit i umetnički izraz Crnog kontinenta. Takođe će biti organizovan afrički bazar - prodajna izložba retkih i unikatnih predmeta zanatske proizvodnje iz gotovo svih krajeva Afrike. Manifestaciju će obogatiti ritmovi afričke muzike grupe Albero Dijas & So Sabi bend.

Ključne reči: