sreda 16. januar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Podrška kandidatu ili poruka Srbiji?

Šta predstavlja rođendanska čestitka ruskog predsednika Borisu Tadiću

Podrška kandidatu ili poruka Srbiji?

Putinov potez otvorio je pitanja da li je Kremlj, koji je prethodnih godina Tadića i Koštunicu držao barem „egal“, počeo da se preorijentiše od premijera ka predsedniku Srbije i šta je u prvom planu - „mešanje“ Moskve u predsedničku trku ili prigodni način da se i Tadiću i Koštunici nešto krupno poruči povodom ponude „Gasproma“

BEOGRAD - Čestitka ruskog predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina Borisu Tadiću za 50. rođendan - ne samo zato što sličnih čestitki aktuelnom predsedniku Srbije i predsedničkom kandidatu DS-a iz Moskve prethodnih godina nije bilo - odmah je uzburkala strasti u Beogradu i otvorila više političkih pitanja. Najvažnije je: da li su se Putin i njegov Kremlj, koji su prethodnih godina Tadića i Vojislava Koštunicu držali barem „egal“, preorijentisali od premijera ka predsedniku Srbije? A takođe: šta je u prvom planu - „mešanje“ iz Moskve u predsedničku trku u Srbiji ili izabrani prigodni način da se i Tadiću i Koštunici nešto krupno poruči povodom ponude „Gasproma“ - većinski paket u NIS-u za tranzitni gasovod.

Kako je Putinov potez shvaćen u izbornim štabovima Borisa Tadića i Tomislava Nikolića? Šta o njemu misle nezainteresovani političari i politički analitičari?

ČESTITKA
Rođendanska čestitka Putina Tadiću, koju je ruski ambasador Aleksandar Aleksejev uručio slavljeniku lično za 50. rođendan.

„Poštovani gospodine predsedniče, primite čestitke povodom 50. rođendana. U Rusiji ste dobro poznati kao istaknuti političar, pristalica svestranog razvoja odnosa između naših zemalja. Srbija je bila i jeste ključni partner Rusije na Balkanu“, navedeno je u pismu koje je Tanjugu dostavljeno iz kabineta predsednika Srbije.
„Posebno zadovoljstvo izaziva vidljivo povezani intenzitet našeg političkog dijaloga koji za osobinu ima visoki stepen poverenja i podudaranje pristupa ključnim pitanjima međunarodnog dnevnog reda. To u potpunosti važi za saradnju oko rešavanja kosovskog pitanja zasnovanog na načelu poštovanja međunarodnog prava“.
„Danas su pred nama veliki zadaci kvalitetnog poboljšanja trgovinsko-ekonomske saradnje za koju je karakterističan stabilan tempo rasta bilateralne robne razmene. Od posebnog je značaja za nas realizacija planiranih zajedničkih projekata u oblasti energetike“. „Želim vama, gospodine predsedniče, puno uspeha u vašem daljem poslu za dobrobit prijateljske Srbije.
S poštovanjem Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije“.

JELENA MARKOVIĆ - DS

Dvostruko značenje

Ova čestitka ima dvostruko značenje, to je i podrška Rusije Srbiji i lična podrška Tadiću za politiku koju je do sada vodio.

DRAGAN TODOROVIĆ, SRS

Gde je Čekuova čestitka?

Dobro je što se DS hvali Putinovom čestitkom i samo nju ističe u javnost. Siguran sam da je Tadić dobio čestitke i od Guzenbauera, Merkelove, dragoga Džordža i Agima Čekua. Zašto s njima ne izađe u javnost? Treba samo pročitati čestitku i biće sve jasno. Da je predsednik Rusije hteo da da podršku Tadiću, on bi to i naglasio. Ovako je to protokolarna rođendanska čestitka sa propratnim rečima, kao što je podrška očuvanju Kosmeta i naše uloge i položaja u ovom izuzetno važnom trenutku za Srbiju.
To je marketinški zloupotrebljen potez DS-a. Korišćenje čestitke kao navodne podrške Tadiću sasvim je jasno jer se zna da Tomislav Nikolić ima apsolutnu podršku Rusije. Na sceni je pokušaj prevare.

ANDREJA MLADENOVIĆ- DSS

Znak za dobru saradnju

To pokazuje da su naši odnosi i veze sa Rusijom sve bolje na svim nivoima, tako da je to dobra šansa da uz obostranu koristučvrstimo veze. Ta komunikacija daje naznaku da će se dobra saradnja na međunarodnom planu i nastaviti.

IVICA DAČIĆ-SPS

Više od čestitke

Iznenađen sam jer sam očekivao da će radikali imati tu podršku, a pre svega zbog toga što je DSS potpisao sporazum o saradnji sa Rusijom. Ne smatram da je ovo obična rođendanska čestitka. Ovo je na fin način otvorena podrška Tadiću u kampanji.

ZORAN STOJILJKOVIĆ-ANALITIČAR

Kao da je neko naručio

Čestitka je zgodno došla kao da je neko naručio. Ima kontekst dobro odrađenog marketinga koji može da ima i šire značenje. Odigraće značajnu ulogu u smislu kao podrška i uvažavanje sveg onog što Tadić kao kandidat radi u kampanji.

SLOBODAN ANTONIĆ-ANALITIČAR

Nikolić nije isključen
Poruka Putina je da želi dobru saradnju sa Srbijom, da pomogne oko Kosova i da reše pitanje NIS-a, .Podrška radikalima nije dovedena u pitanje jer se u Rusiji dobro zna da se Toma Nikolić jasno opredelio za njih.

Branka Lazić

PUTIN U BEOGRADU?

U ruskim diplomatskim izvorima u Moskvi ne isključuje se mogućnost da Vladimir Putin posle „energetskog samita“ u Sofiji dođe u blic-posetu Beogradu. Navodno su o ovakvoj mogućnosti već obavešteni Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Vuk Jeremić.

Komentari

Eto zasto niko kulturan , lepo vaspitan i obrazovan ne podnosi radikale . Pljuvanje , pljuvanje , samo pljuvanje i nista drugo (a kamoli pametno) .

e pa predrag i to su srbi!!!zasto tako nepricas o hsp ante djapica,mozda su ti oni drazi?

e pa predrag i to su srbi!!!mozda su ti blizi hsp ante djapica?

Putin kao kulturan čovek čestitao bi rođendan i Stipi Mesiću dal to znači da želi da on bude predsednik ne to je dio kulture.

Pa Stef je u pravu.
Putin je cestitao rodjendan Stipi Mesicu i svima ostalim predsednicima u Evropi. Problem je sto Drzavni mediji u7 Srbiji zele da dokazu da je za Rusiju vazniji Tadic koji je prijatelj H. Solane nego prijatelj cele Rusije T.Nikolic. Tako ti je kad jedan covek kontrolise medije Za vreme Slobe su govorili drugacije kad su izbori predstavljani na TV a sada su eto jos gori od Slobe.

Cudno , kako svi citaju razlicito ili bolje reci shvataju razlicito.Meni ova cestitka vise lici na opomenu.Prvo je napisano , da zele da se NASTAVI dobr asaradnjasa Rusijom i , naravno , ocuvanje KOSOVA i na kraju uzgredna cestitka za rodjendan.Ima tu puno poruka u to pismu , ao naprimer , ne skrecite s puta koji steti Srbiji.

@anoniman
Za razliku od tebe , ja sam se predstavio svojim imenom . Kakav crni hsp i Djapic . O cemu ti pricas covece . Ali dobro , ni ti kao ni tvoji radikali izgleda da nemate sta pametno da kazete . Na kraju , kao po onoj narodnoj : "Nasla krpa zakrpu" . U stvari , izgleda i da zasluzujete jedan drugog .

Став Русије према Србији је апсолутно исти и не зависи од тога дали су на власти пилићари или патриоте.Русија је велика сила која се не понаша импулсивно,зависно од тренутка.Њена политика се темељи на дуже стазе.Наравно код нас се то тумачи како коме одговара.У свему томе је добро што су и жути променили реторику из `48 године године и схватили да је Русија економки и војни џин,нада света у смислу очувања Међународног права и реда.У последње време је приметан и велики заокрет Пољске која схвата да је добар комшија бољи него брат на страни.За узврат Русија је подигла ембарго на увоз меса и месних прерађевина,што је пољска витална привредна грана.Улога Русије у Србији је огромна у приближавању тзв.две Србије,два дијаметрална политичка курса.Речју,Русија и руски народ су наши најискрени пријатељи,док ми тумарамо у магли и овој идиотској транзицији која нас доводи у статус немачке колоније.

Promucurni biznismeni u US ulazu u kampanju i republikanaca i demokrata. Koja god strana pobedi, oni ce biti O.K. Eto kako treba da citate tu rodjendansku cestitku. Naravno Ceda ne treba da trci svaki dan u svoje postansko sanduce i ceka da i on dobije nekakvu cestitku od Putina. Tadic se makar nominalno/formalno zalaze za Kosovo. Tadic ga je ranije posecao. Ako bi ste privatno pitali Putina da li podrzava Tadica na ovim izborima, pretpostavljam, da bi dobili negativan odgovor. Medjutim, bilo bi mu glupo da to javno kaze. Odmah bi pocele diskusije o mesanju Rusije u unutrasnje stvari Srbije, po starim sovjetskim navikama. Putina je cak i Time magazin proglasio Covek Godine u US. Da je glup, to se nikad ne bi desilo. To priznanje je dobio, kao covek, koji je kao jedinka, najvise uticao na svet u 2007, bilo to u + ili - smislu, gledano sa US stanovista. Interesantno je da je u rodjendansku cestitku Putin ubacio recenicu o NIS-u. Kad ste culi da vam neko posalje cestitku za rodjendan i pomene posao, koji treba da zakljucite. To je Putin, dzudista. Nova, ne preterano demokratska, ali stabilna, savremena Rusija. Oni koji su trenirali dzudo znaju, da je najvaznije pratiti kako protivnik pomera noge, na kojima stoji, onda dolazi recimo Putinov najbolji zahvat "uki goshi" i off you go. Ni Srbi nikad nisu bili mutavi. Ni manje nacije ni genijalnijih sportista. Ali, kad smo vec kod sporta, te lepote zivljenja, pitam vas sve, koji ovo citate, kako mozete da objasnite cinjenicu, da su Srbi u Srbiji i svuda u svetu totalno RAZJEDINJENI, rogovi u vreci, glavni im je princip - samo da komshiji crkne krava - a na drugoj strani, su medju NAJBOLJIM NA SVETU U TIMSKIM SPORTOVIMA (vaterpolo, odbojka, dublovi u ekipni tenis, rukomet, veslanje, pa cak i fudbal povremeno), gde je neophodno da se maximalno udruze i jedni druge guraju? Allez trouvent de / l'expliquent!

PRVO NIJE CESTITKA NA KRAJU VEC NA POCETKU. NEZNAM ZASTO JE STAVLJAMO POD LUPU I ANALIZIRAMO. PUTIN PODRZAVA POLITIKU TADICA JER JE INTILIGENTAN , UMEREN POLITICAR, I DOBAR DIPLOMATA. STETA STO JEDAN KULTURAN COVEK NE ODGOVARA KRVOZDERNIM NACIONALISTIMA SA NOZEM U ZUBIMA. PUTIN JE GOSPODIN I VOJNIK I NEPOKOLEBLJIV. JA GA LICNO NE VOLIM ALI MU SE DIVIM. SAMO TAKAV COVEK MOZE ONU RASPUSTENU RUSIJU DA DOVEDE U RED. VOLELA BIH DA I MI IMAMO JEDNOG PUTINA DA ZAUSTAVI SRPSKO POTONUCE AKO UOPSTE IMA NADE.

Ovo je cist protokol, kako je neko napomenuo gore, Tadic je naj verovatnije dobio vise takvih pisama. Pocevsi iz susednih zemalja pa do drugih koje saradjuju na pozitivan i negativan nacin sa Srbijom.

Zato svi za Tomislava Nikolića.

U ovoj čestitci jasno je stavljeno do znanja Tadiću da se očekuje njegova podrška privatizaciji NIS-a i da je Srbija najvažniji partner Rusije na Balkanu. Ovo je ključno, sve ostalo su priče.