četvrtak 15. novembar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Oaza gradskih šetača

Od maja 2008. počinje uređene Zemunskog keja

Oaza gradskih šetača

Nekadašnje veliko šetalište na Zemunskom keju, sledeće godine blesnuće punim sjajem. Početak radova na potezu od restorana "Šaran" do "Široke staze", očekuje se u maju sledeće godine, a Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izdvojiće za ovaj projekat oko 35 miliona dinara. Radovi će trajati oko šest meseci, a juče je u Starom dvoru predstavljen projekat uređenja Zemunskog keja.

- Projekat rekonstrukcije Zemunskog keja obuhvata izgradnju 1.420 metara kvadratnih pešačkih staza, 32 parking mesta, 1.000 metara kvadratnih biciklističkih staza i 42 zasađena stabla - rekao je Zoran Alimpić, v. d. gradonačelnika Beograda.

Planiranom rekonstrukcijom obezbediće se jasno razdvajanje pešačke od biciklističke staze, kao i drvoreda sa klupama. Kolovozni zastor saobraćajnice predviđen je od asfalt betona, dok će se trotoari i pešačke staze graditi od granitne kocke, kaldrme, klinker ploče i opeke.

- Povezivanje ulice sa gornjim nivoom šetališta postignuto je stepeništem i rampama. Na ovom nivou omogućeno je formiranje mikroambijenata: letnjih bašta, terasa-vidikovaca, kao i dve rampe ispred Veslačkog kluba za spuštanje čamaca u reku - najavio je Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta.

Izgradnja obaloutvrde na potezu od restorana "Šaran" do sportskog kluba "Radecki" u dužini od 350 metara, koju je obavljalo preduzeće za vodne puteve "Ivan Milutinović-PIM", završena je prošle nedelje. Ovi radovi, za koje je iz Nacionalnog investicionog plana izdvojeno 89 miliona dinara, obezbedili su potpunu stabilnost obale i zaštitu priobalja od porasta nivoa Dunava, kao i osnovu da ovaj deo obale postane "urbani magnet" Beograda.

Komentari

Baš je lepa ova slika. Nisu za džabe građevinci na tehničkom fakultetu nekada za arhitekte govorili da su crtači.
Pa i pijanoj babi bi ova slika mogla biti svašta, samo ne lepa. Pogrešno ubačena puzzla.
Ako docrtaju još 20-tak splavova-restorana, slika će biti autentična.

pozdrav sa gornjeg toka Save