subota 15. septembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Bele rode Vojvodine

Oliver Fojkar o „Festivalu divljine“ u Japanu i novom filmu

Bele rode Vojvodine

Film „Moj prijatelj štiglic“, dobitnik je nagrade za najbolji film za decu na najvećem azijskom festivalu filmova o prirodi. Osvojio je gledaoce toplinom priče

Film mr Olivera Fojkara „Moj prijatelj štiglic“ dobio je nagradu za najbolji prirodnjački film za decu na upravo završenom festivalu „Svet divljine“, održanom u japanskom gradu Tojami.

- Reč je o najvećoj smotri filmova o prirodi u Aziji. Takmičila su se 334 rada iz 40 zemalja. Rekao sam domaćinima da je za mene najveća sreća činjenica što su me pozvali na festival. Laskala mi je jaka konkurencija filmova. Bili su tu britanski BBC, austrijski ORF, američke kompanije, Nacionalna geografija. Moj film je bio jedini iz Srbije i jugoistočne Evrope. Film nije bio titlovan, već sinhronizovan na japanski jezik, pa ga je publika neposrednije doživela i zaista uživala. Dotakla ih je ljubav glavnog junaka, dečaka prema ptici. Razumeli su problem krivolovstva. Ostali filmovi bili su naučni, dokumentaristički, s obiljem činjenica. „Moj prijatelj štiglic“ je, međutim, Japance osvojio svojim emocijama, slovenskom dušom - kaže Oliver Fojkar, napominjući da je u petočlanom međunarodnom žiriju bio naš proslavljeni reditelj filmova o prirodi i životinjama Petar Lalović, kome je u Tokiju i Tojami priređena retrospektiva kratkih filmova.

- Iznenađen sam Japanom. Posebna zemlja! Kao prirodnjaka, oduševila me je činjenica da je zemlja nezagađena. Sve je čisto, nema papira po ulicama. Odnos čoveka prema čoveku, ali i prema prirodi, pun je poštovanja i razumevanja. Predstavili su nam njihov tradicionalni način života u selima. Uživali smo u lakoj, morskoj hrani i druženju s autorima iz celog sveta - kaže Fojkar, jedan od naših najpriznatijih stvaralaca ekoloških filmova. Po struci biolog, zaposlen je u Zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu. Za filmove „U senci civilizacije“ (o ritovima na Dunavu)

„Molitva za Goru“ (za spas Fruške gore od seče šume), seriju „Priroda kao život“ (o fotografima prirode) dobio je niz međunarodnih i domaćih priznanja.

- Film „Moj prijatelj štiglic“ snimljen je 2004. u produkciji Zavoda za zaštitu prirode i koautorstvu sa Dušanom Čekićem, koji je bio direktor fotografije - kaže Fojkar. - Sniman je u tri rezervata Carska bara, Ludaško jezero i Slano Kopovo. Prikazan je na festivalima u Grčkoj, Italiji, Turskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj i dobio više nagrada, uključujući i nagradu za najbolji ekološki film na MEFEST-u 2004. U Japanu sam još jednom shvatio da naši filmovi u tehničkom smislu zaostaju za svetom. To je normalno, jer stranci ulažu više stotina hiljada evra u jedan film. Ipak, pokazalo se da dobra ideja, kvalitetan scenario i entuzijazam autora pobuđuju pažnju u inostranstvu i promovišu prirodne lepote Srbije.

Premijera novog filma Olivera Fojkara „Bele rode Vojvodine“ planirana je za prve dane oktobra u Izvršnom veću Vojvodine, koje je sufinansiralo film.

- Kao što sam naslov kaže, pratimo život belih ptica u Vojvodini. Rode daju pečat ravnici, stapaju se s njom. Pratimo jedan par roda, roditelja i stradanje njihovih mladunaca, zbog hladnoće, lošeg vremena, promenjenih klimatskih uslova. Ovaj film smo radili tri godine, sporo ali kvalitetno, po svetskim standardima. Ne radimo danas za sutra. To je jedini način da nas u svetu ozbiljno shvate - kaže Oliver Fojkar.