Glas Javnosti

Republika Srpska POŠTUJE RUSKE DOBROVOLJCE, pamti njihovu borbu i žrtve

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Već više od decenije u Republici Srpskoj obeležava se «Dan ruskih dobrovoljaca» kao dan sećanja na ruske dobrovoljce koji su se borili u ratovima u Srbskoj Krajini, u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji, piše Ranko Gojković.

U Republici Srpskoj 12. aprila se tradicionalno obeležava Dan ruskih dobrovoljaca. Učesnik tih svečanosti 2024. godine u gradu Višegradu bio je i predsednik «Ruskog Sabranja u Srbiji», publicista i prevodilac, stalni autor Ruske Narodne Linije, Ranko Gojković. Redakcija RNL i rukovodstvo Ruskog Sabranja opunomoćilo je gospodina Ranka da u ime «Ruskog Sabranja» i «Ruske Narodne Linije» uzme učešće u svečanostima. Ovo je njegov izveštaj o putovanju.

«Iz ruske krvi prolivene u Srbiji, izrašće i srbska slava» - pisao je još Dostojevski. To treba da zapamte nesposobni srpski političari, za koje je „evropski put jedini put za Srbiju“. Gospoda političari slično mogu da govore samo u svoje ime, jer Evropa, koja podržava procvat nacifašizma i prolivanje ruske krvi u Ukrajini, nije i ne može biti ideal kome teži srbski narod. Takva je pozicija srbskog naroda kako u Srbiji i u Republici Srpskoj, tako i u Crnoj Gori. Razlika je samo u tome što je u Republici Srpskoj toga svesno i njeno rukovodstvo, njena politička elita.

Svedočanstvo tih reči predstavlja i praznik koji se već više od decenije obeležava u Republici Srpskoj – «Dan ruskih dobrovoljaca». Po odluci vlade Republike Srpske taj dan se obeležava 12. aprila pod tim nazivom i predstavlja dan sećanja na ruske dobrovoljce koji su se borili u ratovima u Srbskoj Krajini, u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji. Nekoliko stotina ruskih dobrovoljaca ratovali su u Jugoslaviji u ratovima 90-ih godina XX veka. Srbski narod pamti i moćan dobrovoljački pokret u borbi balkanskih naroda za slobodu, koji su podržavali slovenofili i veliki F.M. Dostojevski. Simbolično je da je upravo 12. aprila 1877. godine Imperator Aleksandr II objavio rat Turskoj i pokrenuo rusku vojsku na Balkan.

Foto: Privatna arhiva
Na gori Zaglavak iznad Višegrada 12. aprila 1993. godine odigrala se bitka u kojoj su se zajedničke snage Vojske Republike Srpske i ruskih dobrovoljaca oduprle mudžahedinima pod rukovodstvom ratnog zločinca Alije Izetbegovića. Simbolično je da su u tom sukobu predstavnici dva bratska naroda – Srba i Rusa – rame uz rame odbili napade mudžahedina koje je podržavao Zapad, sprečivši samim tim novi genocid koji je pretio srbskom narodu. U borbama na gori Zaglavak poginuli su ruski dobrovoljci Vladimir Safonov, Dmitrij Popov i najmlađi zaštitnik Konstantin Bogoslovski.

Zalaganjima patriota iz organizacije «Srbsko-Ruski Zavet» 2011. godine je u gradu Višegradu (Republika Srpska) bio otkriven spomenik Rusima koji su se borili i poginuli u Otadžbinskim ratovima srbskog naroda tokom 90-ih godina XX veka.

Od tada se taj dan tradicionalno svečano obeležava svake godine. I ove 2024 godine, 12. aprila, na dan znamenite bitke na gori Zaglavak, u Višegradu je taj praznik dostojno obeležen. Vaš pokorni sluga je prisustvovao događajima u Višegradu posvećenim tom prazniku, o čemu sledi kratak izveštaj.

Praznovanje «Dana ruskih dobrovoljaca» počelo je 11. aprila uveče projekcijom filma o Svetom Savi u produkciji TV kanala «Spas» iz Rusije. Projekcija filma «Sveti Sava. Ruska boja na srbskoj zastavi» održana je u bioskopu znamenitog «Kamengrada» u Višegradu, zadivljujućeg kompleksa koji je nastao zalaganjem velikog srbskog režisera Emira Kusturice.

Foto: Privatna arhiva
Sledećeg dana, 12. aprila, u 11 časova jutra, pored pomenutog spomenika ruskim dobrovoljcima u crkvenoj porti, posle odsviranih himni Republike Srpske, Srbije i Rusije, trojica sveštenika SPC odslužili su parastos za poginule ruske dobrovoljce. Posebno raduje činjenica da je tom događaju prisustvovao veliki broj mladih ljudi, srednjoškolaca Višegrada. Posle parastosa kratkim govorom prisutnima su se obratili Savo Cvijetinović, predsednik udruženja «Srbsko-Ruski Zavet», zatim Radan Ostojić, predsednik «Boračkog Saveza Republike Srpske» i na kraju, gradonačelnik Višegrada Mladen Đurević.

Posebna pažnja ukazana je Aleksandru Kravčenku, ruskom dobrovoljcu koji se pre 26 godina borio za slobodu Srba na gori Zaglavak. On je u Višegrad stigao sa kćerkom, koja je pokazala da heroji rađaju heroje, njegova maloletna kćerka je u svojstvu volontera projavila heroizam za vreme nedavnog terorističkog akta u Moskvi.

Uoči praznika ruskih dobrovoljaca izašla je iz štampe knjiga Saše Kravčenka «Ruski dobrovoljci» na srbskom jeziku. Izražavam beskrajnu blagodarnost Saši za njegovu borbu, kao i blagodarnost za knjigu koju mi je poklonio sa posvetom.

Sa svoje strane, za vreme svečanog ručka poklonio sam Saši i gradonačelniku Višegrada gospodinu Đureviću knjigu «Rusi nisu izdali» Borisa Zemcova, Sašinog ratnog druga u boju na Zaglavku, koju sam imao čast da prevedem na srbski jezik.

Posle parastosa, u galeriji Doma kulture u Višegradu otvorena je izuzetna izložba fotografija Srbskog odeljenja Ruskog geografskog društva pod nazivom: «Rusija najlepša zemlja». Posle prigodnog govora izložbu je otvorio Dr Miroljub A. Milinčić, profesor Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i direktor centra Ruskog geografskog društva u Srbiji.

Posle izložbe, za učesnike i goste događaja u hotelu Višegrad organizovan je praznični ručak uz zvuke srbskih narodnih gusala i recitovanje pesama.

Na kraju da kažem da su predstavnici srbsko-ruskog udruženja «Zavet», Savo Cvijetinović i Njegoslav Milivojević, u kabinetu gradonačelnika Višegrada uručili poklon – spomen-ploču u čast prvog Ruskog Cara Ivana Groznog, čijim venama je tekla i srbska krv. Spomen-ploča predstavlja poklon kozačkog atamana, general-pukovnika Valerija Kamšilova, koji je i sam bio učesnik borbenih dejstava u Bosni i Hercegovini.

I iz ovih događaja vidimo da nema tuđih ratova. Ta činjenica, da su se Srbi i Rusi u svim ratovima borili na pravoj strani istorije, ne sme se skrivati. Oni su se zajedno borili u mnogim ratovima. Zajedno ratuju i danas. SVO je u stvari srbsko-ruska operacija čišćenja sveta od nacističkog ološa, započeta pre 25 godina divljačkim bombardovanjem Srbije. Završiće se kao i uvek – pobedom Rusije. Biće to naša zajednička pobeda – piše Ranko Gojković, prenosi Ruska Narodna Linija.

(Mišljenja i stavovi u kategoriji “LIČNI STAV” nisu nužno stavovi redakcije GLAS JAVNOSTI)

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR