nedelja 15. jun 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Štrumpfastičan hobi

Stomatolog dr Miroslav Žunjić prikuplja figurice crtanih junaka

Štrumpfastičan hobi

Većina primeraka prikupljena je 80-ih godina, a najstariji je Veliki Štrumpf iz 1968. godine. Među više stotina gumenih igračaka može se videti i nova kolekcija nastalapovodom proslave 50 godina popularnih junaka

Stomatolog dr Miroslav Žunjić ima više zanimljivih hobija. Godinama prikuplja slike poznatih umetnika, kinder igračkice, a odnedavno ima još jednu kolekcionarsku strast. U pitanju su figurice Štrumpfova i za kratko vreme prikupio je par stotina primeraka koji su izloženi u njegovoj stomatološkoj ordinaciji. Kada pacijenti dođu, znatiželjno zagledaju figurice, zapitkuju, a ljubazni domaćin predusretljivo ispriča sve što je o Štrumpfovima do sada saznao.

- Nastali su 23. oktobara 1958. godine kada su izašli u novinama „Le Journal de Spirou“. Autor je bio Pierre Culliford - poznat kao Peyo. U početku su bili samo sporedni likovi, ali kako je rasla njihova popularnost napravljen je i prvi film „The Smurfs and the Magic Flute“. Štrumpfovi žive u dalekoj šumi, gde je skriveno njihovo selo, među cvećem, u kućicama koje liče na šumske pečurke. Visoki su kao tri jabuke, imaju plavu kožu i obučeni su u bele pantalone i bele kapice. Imaju preko 100 godina, a Veliki Štrumpf je u oktobru 1958. godine napunio 542 godine, međutim, oni nikada ne ostare. Kao ni u crtanom filmu, nije sve idealno, tu je Gargamel, zli čarobnjak koji živi u staroj kolibi na kraju šume i celi život je posvetio traženju Štrumpfova. Želi da ih pretvori u zlato, međutim, dovitljivi Štrumpfovi uvek ga nadmudre- priča šaljivim glasom dr Miroslav Žunjić.

Sve je počelo kada je 80-ih godina u Trstu kao student stomatologije, kupio prve gumene figurice. Bili su to doktor, medicinska sestra i, naravno, Štrumpfeta koju je poklonio tadašnjoj devojci, a sadašnjoj supruzi.

Figurice i danas kupuje u inostranstvu, uglavnom u knjižarama ili prodavnicama igračaka, a koštaju od 3 do 5 evra. Brojni kolekcionari postoje u Americi, Australiji i Kanadi, ali niko ne zna pravi broj Štrumpfova. Proizvode se u Nemačkoj, Portugalu, Kini i svake godine izda se nova serija od deset do dvadeset komada. Postoje u svetu razni sajmovi gde se mogu kupiti retki primerci, a i na pojedinim sajtovima kolekcionari međusobno razmenjuju retke primerke.

- U inostranstvu ne propuštam priliku da obnovim kolekciju sa dodatnih novih dvadeset-trideset figurica. Kada sam nedavno bio u Parizu šetajući Šanzelizeom, video sam grupu mladića i devojaka koji su proslavljali maturu obučeni i našminkani kao Štrumpfovi. Tako se u svečanoj povorci našao Veliki Štrumpf, Štrumpfeta i Gargamel. Imam i njihovu fotografiju koju čuvam među brojnim figuricama.

U novoj kolekciji našeg dr Miroslava Žunjića nalazi se više stotina različitih igračkica, a odnedavno tu su i figurice povodom 50 godina omiljenih junaka, Štrumpfeta sa tortom i 50 svećica, Veliki Štrumpf sa flašom šampanjca, a slavljenički je obučen i Gargamel. Mogu se videti i Indijanci, kauboji, doktori, Štrumfovi sa četkicom za zube, kompjuterom, automobilom, rolerima, tu su i sportisti, naučnici, pevači. Najstariji Štrumpf je iz 1968. godine, a većina je prikupljena 80-ih godina.

- Često se deca od starijih uče kolekcionarstvu, tako sam i sam počeo zahvaljujući Dimitriju Čipčiću, inače ocu naše poznate glumice Vesne Čipčić. Bio je učitelj u Kikindi i poznati kolekcionar. Prikupljao je markice, slike, stare satove. Danas, svom jedanaestogodišnjem sinu pokušavam da prenesem ovu ljubav jer čovek pored svoje profesije mora da ima neki hobi koji će mu život učiniti lepšim -kaže na kraju razgovora dr Miroslav Žunjić.