nedelja 15. jun 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Hortenzija je procvetala

Ukrasite terasu prelepim ljubičastim, plavim i belim cvetom

Hortenzija je procvetala

Najlepša vrsta je „Lace cap“ čiji su cvetovi bele boje, malo spljošteniji i otvoreniji, tako da biljci daju prelep čipkast izgled

Hortenzija je baštenska biljka. Međutim, može da raste i u stanu. Vodi poreklo iz Japana, a u Evropu je stigla u XVIII veku. Ime ove biljke, kada se prevede sa grčkog znači „mnogo vode“. Ukoliko je zasadite u vrtu, cvetaće tokom celog leta, međutim, ukoliko je ukras vaše sobe trajaće znatno kraće. Cvetovi hortenzije su ružičaste boje i loptastog oblika. Mogu biti i plavi ako ih zalivate aluminijevim sulfatom. Kada vam dosadi ta nijansa, dovoljno je da prestanete da dodajete sulfat i imaćete ponovo žbun ljubičastih cvetića. Ipak, najlepša vrsta je „Lace cap“ čiji cvetovi su bele boje, malo spljošteniji i otvoreniji, tako da biljci daju prelep čipkast izgled.

Odgovara joj hlad i mnogo svetlosti, ali ako je izložite direktnoj sunčevoj svetlosti može da se osuši. Ne zahteva posebnu temperaturu. Ipak, zimi je potrebno da se zaštiti od smrzavanja. Hortenzija je močvarna biljka i potrebno joj je mnogo vode. Ukoliko je ne zalijete jedan dan, može da se oporavi, ukoliko preskočite više dana, osušiće se. Međutim, ako joj sipate previše vode mogu da joj pocrne listovi. Presađuje se posle cvetanja. Takođe, u istom periodu trebalo bi i da se obreže. Biljkama koje rastu u saksijama potrebno je s vremena na vreme zameniti gornji sloj zemlje. Razmnožava se zasađivanjem odrezanog dela dužine oko petnaest centimetara u vlažan pesak temperature između trinaest i šesnaest stepeni ili deljenjem korena. Dok u saksijama živi tri-četiri godine, u baštama je večna. Najčešće se prodaje u pupoljku kada počne da se naslućuje boja..