četvrtak 15. maj 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ivica Dačić između evra i ambasadora

Šta narodnjaci, a šta demokrate gube priklanjanjem lidera SPS drugoj strani

Ivica Dačić između evra i ambasadora

Vlada SPS sa DSS i SRS mogla bi da DS košta fotelja u 12 ministarstava, NIS-u, Telekomu, Državnoj lutriji, JAT-u, PTT-u....A G17- četiri vladina resora i vodećih pozicija u Komercijalnoj banci, Aerodromu „Nikola Tesla“, Elektromreži Srbije... Narodnjaci bi, pređe li Dačić na drugu stranu, morali da se pozdrave sa premijerskom i sedam ministarskih stolica, ali i foteljama u EPS-u , Srbijagasu, Putevima Srbije, Železnicama...

BEOGRAD - Mnogi su vanredne parlamentarne izbore smatrali svojevrsnim referendumom, Stoga ne čudi što su sve stranke u formiranje nove vlade ušle pod onom Hamletovom „biti ili ne biti“. Još manje što se u jednom dnevnom listu pojavio tekst sa procenom da bi od „kupovanja“ njegovih glasova lider socijalista Ivica Dačić mogao da se za četiri godine u vlasti „ovajdi za najmanje 30 miliona evra“.

Otimanje oko Dačića trajalo je i tokom celog jučerašnjeg dana. Šargarepa kojom mu se mahalo, zaista, prema našim saznanjima, vredi nekoliko desetina miliona evra. U „omekšavanje“ Dačića i njegove koalicije uključeni su, za račun obe strane, sve domaće ličnosti koji bi na lidera SPS mogle da izvrše uticaj. A u navođenju da se priključi izbornoj koaliciji okupljenoj oko Tadića bile su uključene ambasade tri vodeće zemlje u Srbiji.
A klatno Dačića, na koju god stranu prevagne, koštaće mnogo neke od dosadašnjih partnera iz Nemanjine 11. Jer, kako je izvesno da brak, pa čak i iz računa, među demokratama i narodnjacima više nije moguć, sa kontrolom banaka, nafte, struje, puteva, avio-saobraćaja i silnih drugih izvora prihoda, isto kao i uhlebljenjem u resorima izvršne vlasti, neko će morati da se pozdravi.

Tako, odluči li se Dačić da onih svojih 20 stolica u parlamentu primakne već najavljenom paktu čelnika SRS-a i DSS-a, Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice, lideri DS-a i G 17 Boris Tadić i Mlađan Dinkić moraće da se pomire sa, pre svega, gubljenjem rukovođenja u čak 16 vladinih resora.
Tako će 12 demokrata, nastupi li taj scenario, napustiti svoje ministarske fotelje i to one za spoljne poslove, odbranu, finansije, pravdu, državnu upravu i lokalnu samoupravu, poljoprivredu, dijasporu, kulturu, telekomunikacije, rad i socijalnu politiku, zaštitu životne sredine, ali i onu bez portfelja, ali ne najmanje važnu, iz koje se rukovodi sredstvima NIP-a. Tu je i naravno, vicepremijerska funkcija.

Bude li se Dačić priklonio Koštunici i Nikoliću, čelne stolice demokrata u upravnim odborima NIS-a, Telekoma, Državne lutrije, JAT-a, PTT-a, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Dunav osiguranja, Građevinske direkcije Srbije, Službenog glasnika, Transnafte, Jugoimport SDPR-a, Poštanske štedionice, PIO fonda, Srpske banke i Podzemne eksploatacije uglja Resavica, popuniće puleni neke druge stranke.
A Dinkićevi eksperti, s koferima će napustiti resore ekonomije i regionalnog razvoja, nauke, zdravlja i sporta, ali i daleko bitnije vrhovne pozicije u Komercijalnoj banci, Aerodromu „Nikola Tesla“, Elektromreži Srbije, Srbijavodama i Skijalištima.

Okrene li se Dačić, na stranu koalicije pod Tadićevim vođstvom i narodnjacima sledi selidba. I to, pre svega, iz Koštunici omiljene premijerske fotelje. A zatim i iz sedam ministarstava- za unutrašnje poslove, rudarstvo i energetiku, infrastrukturu, Kosmet, prosvetu, trgovinu i usluge i vere.
Ipak, značajnijeg parčeta finansijskog kolača, moraće narodnjaci da se odreknu, bude li ih Dačić šurovanjem sa Tadićem i Dinkićem naterao da napuste ključna sedla upravnih odbora javnih preduzeća koja su dosad držali pod svojom palicom. A među njima su: EPS, Srbija gas, Putevi Srbije, Železnice Srbije, Srbija šume, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Galenika, Beogradski sajam i Skloništa.

Pa, kako je ulog ovog puta pozamašan, bitka za zagrljaj socijalista izvesno neće biti ni laka ni kratka. A beloj zastavici ni sa jedne strane ne bi se trebalo nadati...

Ključne reči:

Komentari

Nadam se da je Dacic PATRIOTA i da mu je najvaznije ocuvanje Kosova i Metohije a i da nije zaboravio ko mu je oterao predsednika u smrt ! Zamalo i on tada da izbubi glavu pa se nadam da ga pamcenje dobro sluzi ! Valjda ima nesto vrednije od novca ? A Tadic i dalje preti izlaskom gradjana na ulice...