utorak 15. januar 2008.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > U Peking po medalju

Srpski odbojkaši izborili plasman na Olimpijske igre

U Peking po medalju

Ostvarili smo cilj, iako mnogi nisu verovali da u Izmiru možemo da izborimo olimpijsku vizu. Svi igrači i članovi stručnog štaba disali su kao jedan, kaže selektor Igor Kolaković

Srbija do Pekinga! Veliki uspeh napravili su srpski odbojkaši pošto su trijumfom nad selekcijom Španije (3:2) u finalu evropskih kvalifikacija izborili plasman na Olimpijske igre, koje će se u avgustu održati u Kini. Ono što treba da raduje poklonike odbojke u našoj zemlji jeste činjenica da su srpski igrači pokazali karakter u teškim trenucima, jer su posle 0:2 napravili preokret i tako bacili na kolena zvaničnog evropskog prvaka. Posle vaterpolista i mladih fudbalera, podvigom u Izmiru odbojkaši su Srbiji doneli i treću olimpijsku vizu u ekipnim sportovima.

- Ostvarili smo cilj, iako mnogi nisu verovali da u Izmiru možemo da izborimo olimpijsku vizu. Bili smo uporni i strpljivi pošto je na turniru u Izmiru finalni meč bio najteži ispit, a drago mi je što smo zajedništvom i željom stigli do velikog uspeha. Svi igrači i članovi stručnog štaba disali su kao jedan i zbog toga verujem da će se ova ekipa boriti za medalju na Olimpijskim igrama - smatra selektor Srbije Igor Kolaković.

U trenucima slavlja nije zaboravljen iskusni Andrija Gerić, koji je propustio duel sa Špancima zbog povrede skočnog zgloba u polufinalu sa Holandijom.

PRVI PUT NA OI KAO SRBIJA

Srpski odbojkaši uspehom u Izmiru prvi put će samostalno učestvovati na Olimpijskim igrama. Naša selekcija na najvećoj smotri sportista igraće peti put, odnosno četvrti put uzastopno na OI. Prvi put Jugoslavija je nastupila u Moskvi 1980. godine, gde je zauzela šesto mesto, 1996. u Atlanti pripala nam je bronza, dok je četiri godine kasnije u Sidneju osvajanjem zlatne medalje napravljen najveći uspeh na OI. Selekcija SCG u Atini 2004. godine nije uspela da ponovi rezultat iz Sidneja jer je u Grčkoj stigla do petog mesta.

- Geriću je sigurno bilo najteže što nije igrao protiv „crvene furije“, jer je meč posmatrao u hotelskoj sobi. Nadam se da je na kraju susreta bar nakratko zaboravio na povredu. Sigurno je da je san svakog sportiste da zaigra na OI, kao i trenera, fizioterapeuta, funkcionera i svih članova stručnih štabova - dodao je Kolaković.

Korektor Ivan Miljković presudio je zvaničnom evropskom prvaku pošto je našoj selekciji doneo odlučujući poen za put u Peking.

- Meni će OI u Kini biti treće po redu, a većini momaka koji su ovde igrali to će biti prve OI i oni će tako sigurno ispuniti svoj sportski san. Ostvarili smo veliki uspeh sa podmlađenom selekcijom iako nismo imali vremena za pripreme. Iako početak meča nije obećavao ništa dobro, od trećeg seta smo zaigrali kako umemo i uspeli smo da preokrenemo utakmicu u svoju korist. Bilo je mnogo nervoze na obe strane, ali ona je na kraju ipak nama bila korisnija, jer smo protiv Španaca išli na sve ili ništa - istakao je Miljković.

Ključne reči: