utorak 15. januar 2008.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Partizan za sva vremena

Lotar Mateus se najradije priseća plasmana u Ligu šampiona

Partizan za sva vremena

Taj uspeh je bio toliko veliki da je cela zemlja pala na kolena pred Partizanom, nešto slično onome što se dogodilo 1954. godine kada je Nemačka osvojila titulu prvaka sveta, otkriva Mateus

Iako već duže vreme traži novi klub ili reprezentaciju kako bi posle neslavne epizode u austrijskom Salcburgu nastavio trenerski posao, legendarni nemački as Lotar Mateus i dalje zavređuje pažnju svetskih fudbalskih medija. Nekadašnji trener Partizana istakao je u intervjuu veb-sajtu Svetske fudbalske federacije (FIFA) da mu je jedan od najsvetlijih trenutaka u igračkoj i trenerskoj karijeri plasman sa beogradskim klubom u Ligu šampiona u leto 2003. godine.

- Kao igraču, najdraže sećanje mi je svakako osvajanje Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, ali je plasman u Ligu šampiona sa Partizanom, koji sam 2003. trenirao, možda još draži. Niko nije očekivao od nas da uradimo to, ali smo izveli pravo malo čudo u dvomeču sa NJukaslom, posebno na revanš utakmici u Engleskoj. Prvu utakmicu smo u Beogradu izgubili (0:1) i skoro svi su nas otpisali, da bi u revanšu bilo 1:0 za nas, a 4:3 posle penala. Taj uspeh je bio toliko veliki da je cela zemlja pala na kolena pred Partizanom, nešto slično onome što se dogodilo 1954. godine kada je Nemačka osvojila titulu prvaka sveta - rekao je Mateus.

Mateus, koji je sa 150 mečeva apsolutni rekorder u dresu „pancera“, takođe je govorio i o trenutnoj situaciji u evropskom i svetskom fudbalu koji se, kako sam priznaje, mnogo promenio u odnosu na vreme kada je on igrao.

SELEKTOR NEMA  UTICAJ KAO TRENER

Iako je još mlad stručnjak, Mateus je do sada iskusio oba trenerska posla, i u klubu i u reprezentaciji. Razliku između ova dva legendarni vezista vidi u pristupu obavezama.
- Kao trener reprezentacije nemate veliki uticaj na igrače kao kada ste trener u klubu, gde trenirate igrače na mnogo specifičniji način. U klubu je zastupljen rad „dan po dan“. Ako trenirate reprezentaciju morate da budete veoma dobar psiholog jer nemate mnogo vremena da pripremite tim i da utičete na veliki broj individualaca koji tamo nastupa - kaže Mateus.

- Poslednjih godina se fudbal promenio da ga je teško prepoznati. Više nemate rasne plejmekere poput Zidana, Zika, Platinija ili Maradone. Danas vidim vrlo malo takvih igrača. Možda mali Dijego iz Verdera, koji ima lep stil i ume da diktira ritam igre. Bastijan Švajnštajger će možda izrasti u rasnog plejmejkera ako se vrati u staru formu koju je izgubio zbog povrede, a što se tiče Tonija Krosa, videćemo. On još treba da se razvija jer mu je tek 17 godina - smatra Mateus.

Ključne reči: