utorak 15. januar 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Opšte veselje

Pravoslavna nova godina veselo proslavljena širom Srbije

Opšte veselje

Srbija je dočekala julijansku Novu godinu na molebanima u crkvama i gradskim trgovima

U ponoć, u crkvi Svetog Save na Vračaru molitvu na Novu godinu po julijanskom kalendaru služio je vikar patrijarha Pavla, episkop hvostanski Atanasije Rakita, sa sveštenstvom svetosavske crkve. U ponoć je održan tradicionalan vatromet, u prisustvu preko 7.000 ljudi. Hram Svetog Save je tokom cele noći bio otvoren za molitvu vernika.

Uz koncert folk pevačice Seke Aleksić i vatromet na centralnom gradskom trgu u Nišu 30.000 ljudi dočekalo je Novu godinu. Valjevce je u Novu 2008. uveo Bora Đorđević sa svojim bendom „Riblja čorba“. Oko 2.000 građana Jagodine i okolnih gradova Pomoravskog okruga slavilo je na glavnom gradskom trgu, uz raskošan vatromet, pucnjavu petardi i nastup estradnih zvezda Maje Marijane i Olje Karleuše.

Veselo je bilo u na gradskom trgu u Paraćinu, gde je Srpsku novu godinu dočekalo nekoliko stotina žitelja, a zabavljali su ih Tanja Jovićević, grupa „Rič bič“ i tamburaški orkestar „Zorule“ iz Novog Sada. Prvi put Lazarevčani su noćas dočekali Novu godinu na otvorenom, uz beogradsku „JU grupu“ i trubače Gvozdena Rosića iz Guče.

Pravoslavna nova godina proslavljena je bez incidenata u svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. U centralnom delu Kosmeta doček je organizovan ispred spomenika kosovskim junacima u Gračanici, uz muziku Zorane Pavić. Na trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici se okupilo više hiljada, uglavnom mladih. U ponoć je sa Zvečanske tvrđave ispaljen vatromet, a uz petarde i pucnje iz različitog oružja Srpska nova godina je dočekana bez incidenata.

Oko dve hiljade uglavnom mlađih građana Loznice, noćas je slavilo na platou ispred Vukovog doma kulture. Novogodišnje slavlje bilo je i prilika za mnoge političke poruke, s obzirom na to da je u toku kampanja za izbor predsednika Srbije.