utorak 15. januar 2008.
RSS
• Slobodno vreme •
Početna > Slobodno vreme > Budite jači od kijavice!

Sprečite upalu sinusa na odgovarajući način

Budite jači od kijavice!

Kada se usled kijavice nakupi šlajm u nosu, dolazi do zatvaranja uskih prolaza koji vode do sinusa, vazduh više ne cirkuliše i počinju da se sakupljaju virusi i bakterije

Iako ste na sve moguće načine pripremali svoj organizam i telo da se odbrani od virusa ove zime, izgleda vam nije baš pošlo za rukom da izbegnete onu dosadnu i neprijatnu kijavicu. Pokušavate da ignorišete konstantno curenje neke čudne tečnosti iz nosa, ali ne vredi, više pakovanja maramica mora da bude uz vas ovih dana. Kijavica jeste neprijatna, ali nije i opasna pojava. Obično kijavica koja počinje nadražajem nozdrva, pa u toku dana često kijate je obično predsimptom prehlade. Takvo stanje ne treba da zanemarite bez obzira na to što se osim što imate kijavicu ne osećate loše.

Budite pod nekom vrstom opreza jer se može desiti da posle kijavice usledi upala sinusa, pa da ipak neko vreme provedete u krevetu. Bečki profesor Hademar Bankhofer tvrdi da se inhaliranjem i konzumiranjem kokošje supe upala ipak može sprečiti. Kada se usled kijavice nakupi šlajm u nosu, dolazi do zatvaranja uskih prolaza koji vode do sinusa, vazduh više ne cirkuliše i počinju da se sakupljaju virusi i bakterije. Kao znak odbrane, naš imuni sistem šalje fagocite (ćelije žderače) koji treba da suzbiju bakterije. Tada se često javlja tečnost iz oštećenih ćelija sluzokože, koja ne može da otiče, što dovodi do upale sinusa - sinusitisa. Simptomi su: bolan osećaj pritiska u delu kostiju na licu ili iznad očiju, koji se pojačava prilikom naginjanja napred. Sve to često je praćeno i povišenom telesnom temperaturom.

Profesor Bankhofer upozorava da kada praznite nos vodite računa kako to radite. Pogrešićete ako obe nozdrve istovremeno praznite, jer tada postoji opasnost da se sekret iz nosa natera u sinuse i tamo prouzrokuje infekciju. Ispravno ćete postupiti ukoliko zatvorite jednu nozdrvu dok drugu praznite. Ako vam je nos zapušen kao da vam se stipsom začepio, Bankhofer preporučuje korišćenje spreja sa slanom vodom. Ovakve kapi sa prirodnom morskom vodom ne oštećuje sluznicu nosa pa ne može da izazove njeno oticanje, što prouzrokuje jako zapušenje nosa. Može da posluži i fiziološki rastvor koji ćete naći u apoteci, a kupićete ga bez recepta.

Redovno inhaliranje jača disajne puteve za bolju odbranu od kijavice. Za inhaliranje stavite 15 kapi tinkture od eukaliptusa u dva litra ključale vode i udišite paru deset minuta. Dobar stari recept je da glavicu crnog luka, očistite i isečete na kocke, prokuvate u dva litra vode i udišete paru. Čuveni lek, poznat od davnina svakako je kokošija supa. Jedite svaki dan tanjir kokošije supe. Mikroelement cink vezan je za aminokiselinu histidin koji aktivira i jača imuni sistem svakog pojedinca.