petak 14. decembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Vraćaju staž čuvarima, ćate ostaju miljenici

Posle pisanja Glasa, Ministarstvo pravde naprasno ispravlja grešku

Vraćaju staž čuvarima, ćate ostaju miljenici

Beneficirani radni staž će, verovatno, biti vraćen čuvarima zatvora. Nadležni bez objašnjenja uvećali staž administrativnim službenicima u Ministarstvu finansija

BEOGRAD - Ministarstvo pravde je još 2005. godine ukinulo beneficirani radni staž za zatvorske čuvare, iako oni prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju imaju pravo na tu povlasticu. Posle pisanja Glasa javnosti da je Ministarstvo finansija uvelo uvećani radni staž za inspektore poreske policije, načelnike i šefove odeljenja analitike i informatike, kao i za druge službenike, u Ministarstvu pravde su se, kako saznajemo, naprasno setili da bi mogli da isprave svojevrsnu nepravdu učinjenu prema zatvorskim čuvarima. U tom ministarstvu, inače, niko nema beneficirani radni staž.

Prema rečima Slavice Živanović, predsednice Sindikata pravosuđa Srbije, 2005. godine je Mlađan Dinkić, tadašnji ministar finansija, procenio da mnogo ljudi, naročito onih zaposlenih u zatvorima, ima beneficirani radni staž.

- Dinkić je dostavio Ministarstvu pravde paušalni spisak osoba kojima u Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija treba ukinuti uvećan radni staž. On je pežorativno naveo da bi električarima i tapetarima koji rade u zatvorima prvima trebalo oduzeti povlastice. Međutim, Dinkić nije uzeo u obzir činjenicu da su tim ljudima stalno ugroženi životi s obzirom na to da rade među zatvorenicima - ističe Živanovićeva.

Ona dodaje da je Zoran Stojković, bivši ministar pravde, taj Dinkićev predlog uputio Odboru za zakonodavstvo, na čijem čelu je bio Zoran Balinovac.

- Balinovac se složio sa Dinkićevim predlogom, a zatim je vlada uredbom ukinula beneficirani staž svima koji su radili u zatvorima. Tako lekari koji rade u zatvorima nemaju beneficirani radni staž i primaju platu kao državni službenici i nameštenici, kao ni sudski izvršitelji koji su izloženi stalnim pretnjama - kaže Živanovićeva. Ona podseća na slučaj iz 2002. godine, kada je u pančevačkom sudu jedna osoba aktivirala bombu od koje je život izgubilo sedmoro ljudi, među kojima su bili sudski izvršitelji i policajci.

U Ministarstvu rada i socijalne politike kažu da je kod čuvara u zatvorima napravljena greška i da se nadaju da će ona biti veoma brzo ispravljena, s obzirom na odredbu Zakona u kojoj se navodi da radno mesto na kome je rad naročito težak, opasan i štetan donosi i uvećan radni staž.

Međutim, ostaje nejasno zašto su administrativni službenici u Ministarstvu finansija dobili beneficirani radni staž, i to gotovo isti kao policajci i vatrogasci. Prema podacima, jedino rudari imaju veću beneficiju od ćata tog ministarstva.

Ključne reči: