petak 14. decembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Prva „kuća na pola puta“

Grupa mladih bez roditelja u Sremskoj Mitrovici dobila smeštaj

Prva „kuća na pola puta“

SREMSKA MITROVICA - Petoro mladih koji su živeli u domovima za decu bez roditeljskog staranja ili hraniteljskim porodicama dobili su smeštaj u dvosobnom stanu u centru grada, kupljenom u okviru programa „Kuća na pola puta“. Ključeve je mladima svečano predao ministar rada i socijalne politike Rasim LJajić, koji je istakao da je trenutno u Srbiji oko 3.840 dece u hraniteljskim porodicama, a oko 1.300 njih u domovima i ustanovama socijalne zaštite. LJajić je ovom prilikom najavio da će naredne godine u Srbiji biti organizovano i 17 regionalnih centara za podršku hraniteljskim porodicama.

- Iz sredstava NIP-a kupljeno je ukupno 11 stanova u Srbiji i ovo je prvi stan koji predajemo zahvaljujući predstavnicima lokalne samouprave. Dobrom saradnjom različitih nivoa vlasti ubrzaćemo proces socijalizacije ove dece, a kroz podršku u pronalaženju zaposlenja doprinećemo njihovom osamostaljivanju. To je ključ rešavanja problema u smislu socijalnog zbrinjavanja i smeštaja dece bez roditeljskog staranja u institucijama - rekao je LJajić i dodao da je cilj države da što manje dece ostane u tim institucijama. On je najavio da će naredne godine u Srbiji biti obezbeđeno još 50 namenskih stanova. Čelnici mitrovačke opštine, Zoran Miščević, predsednik, i Aleksandar Prodanović, predsednik SO Sremska Mitrovica, istakli su dobru saradnju sa nadležnim ministarstvima koja su obezbedila 3,8 miliona dinara za kupovinu ovog stana, kao i sredstva za opremanje stana.

- Suština je da i lokalna samouprava pruži podršku mladim ljudima koji će živeti u „kućama na pola puta“. Za prve stanare u Mitrovici lokalna samouprava obezbedila je posao u javnim preduzećima, a opština će snositi i režijske troškove održavanja stana - čulo se ovom prilikom.

Petoro mladih živeće u ovom stanu godinu dana dok se potpuno ne osamostale, a potom će svoja mesta ustupiti drugima iz ustanova socijalne zaštite.