petak 14. decembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Požar u hotelu (ni)je podmetnut

Još nije saopšten uzrok vatrene stihije u Novom Sadu

Požar u hotelu (ni)je podmetnut

Većina Novosađana veruje da je požar podmetnut, a kao glavni razlog za tu sumnju navode činjenicu da je hotel „Putnik“ jedan od retkih hotela u Novom Sadu koji još uvek nije privatizovan, te da je navodno procenjen na vrednost od 13 miliona evra, a privatizacija hotela je najavljena za sredinu februara

NOVI SAD - Požar u hotelu „Putnik“ u kome su tri osobe izgubile život, a sedam lica zadobilo lakše povrede glavna je tema svih razgovora u Novom Sadu. Ono što posebno intrigira Novosađane je činjenica da niko od zvaničnika ni dva dana nakon požara nije nijednom rečju nagovestio eventualnu procenu uzroka izbijanja požara, kao ni imena poginulih.

Prema nezvaničnim informacijama, u ovom požaru u kome je u potpunosti izgoreo hotel „Putnik“ život su, zbog gušenja, izgubili Aleksandar Pantović (30) iz Leskovca, Mirjana Veselko iz Subotice i jedan bugarski državljanin. Telo Mirjane Veselko pronađeno je u sobi, a telo bugarskog državljanina u hodniku na drugom spratu, dok je Aleksandar Pantović život izgubio pored prozora sa koga su on i njegov cimer Vladimir Marković dozivali pomoć. U požaru je povređeno troje Kragujevčana - Milanko Stevanović, Dušica Stevanović (50), Slađana Biočanin (37), Vladimir Marković (33) iz Leskovca, Predrag Jerković (31) iz Temerina, Gorislav Vidaković (33) iz Novog Sada, te Ružica Bjegović (77) iz Novog Sada. Stanje povređenih je stabilno i, kako su najavili u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, svi će već narednih dana biti otpušteni na kućno lečenje.

Upravo činjenica da niko zvanično ne saopštava mogući uzrok požara pokrenula je niz nagađanja. Većina Novosađana veruje da je požar podmetnut, a kao glavni razlog za tu sumnju navode činjenicu da je hotel „Putnik“ jedan od retkih hotela u Novom Sadu koji još uvek nije privatizovan, te da je navodno procenjen na vrednost od 13 miliona evra, a privatizacija hotela je najavljena za sredinu februara. Pored toga, kako smo nezvanično saznali, hotelu nije odobren zahtev za rekonstrukciju, jer nisu u potpunosti raščišćeni vlasnički odnosi.

Da je hotel trebalo da bude privatizovan potvrdio nam je i direktor hotela Đura Milinković, a indirektnu potvrdu dobili smo i u Agenciji za privatizaciju, gde nam je rečeno da je hotel privremeno skinut sa spiska za privatizaciju, koja je trebalo da se održi 15. februara.

- Kontrola stanja instalacija redovno je obavljana u hotelu i o tome postoje dokumenti. Poslednja je izvršena pre mesec i po i stručne službe su utvrdile da je stanje svih instalacija u hotelu na zadovoljavajućem nivou. Zaista ne mogu ni da pretpostavim šta je uzrok požara, ali je šteta ogromna. Hotel je skoro potpuno uništen i trenutno ne znam šta će sa njim uopšte biti - kazao je Đura Milinković, dodajući da je u trenutku požara od zaposlenih u hotelu bio samo recepcioner koji je odmah alarmirao vatrogasce i službu Hitne pomoći.

Spekulacije koje su se pojavile u pojedinim medijima, da je požar podmetnut kao navodno upozorenje nekom vlasniku kladionice, u kladionici „Balkan bet“, koja je u hotelu „Putnik“ imala dva zakupljena lokala, odlučno demantuju, uz obrazloženje da se „radi o glupostima i izmišljotinama, jer je čak pogrešno navedeno i ime kladionice“. U „Putniku“ su bile kladionice „Balkan bet“, a ne „Meridijan“, kako su naveli neki mediji.

- LJudi, pa oni ne znaju ni o kojim se kladionicama radi, a kako će tek znati ko je njihov vlasnik. Apsolutno nikakve veze nemamo ni o kakvim licima koja se u tom kontekstu pominju - kratko su nam rekli u kladionici „Balkan bet“.

Gotovo svaka tragedija poput ove koja se u utorak veče dogodila u centru Novog Sada izrodi i svoje heroje. Ovoga puta istinski heroji su bili radnici pozorišta Gorislav Vidaković i Predrag Jerković, koji su bez razmišljanja odlučili da pomognu vatrogascima u spasavanju nastradalih, pa su prilikom tog poduhvata i sami zadobili povrede. Pored njih, humanost je pokazao i vlasnik kafe-picerije „Modena“ koji je stanovnicima Tanurdžićeve palate, zgrade koja se naslanja na hotel, omogućio da se u piceriji sklone od hladnoće, naloživši zaposlenima da se tim ljudima nađu na usluzi tokom cele noći, iako je odavno prošlo radno vreme lokala.

Ključne reči: