petak 14. decembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Poturena teza

Reagovanja na povezivanje „Ećimove grupe“ i Radovana Karadžića

Poturena teza

Detektiv Boža Spasić: To je veštačka tvorevina, upravo je to prilika da se i droga i sve drugo poveže sa Karadžićem. Ovo hapšenje je u funkciji traganja za haškim optuženicima. Advokat Marko Nicović: Malo verovatno da je Ećimova grupa povezana sa skrivanjem Karadžića

BEOGRAD - Malo je verovatno da je grupa LJubana Ećima, uhapšenog pod sumnjom da je vođa organizovane kriminalne grupe koja se bavi švercom narkotika, bila finansijer haškog optuženika Radovana Karadžića, smatra nekoliko sagovornika Glasa.

Boža Spasić, nekada funkcioner SDB-a, sada vlasnik detektivske agencije SIA, kaže da je „ovo hapšenje u funkciji potrage za haškim optuženicima“.

- Ećim je, dok je bio šef Centra državne bezbednosti u Republici Srpskoj, pre sedam, osam godina, radio kao logistička podrška Karadžiću. Nalazio se na spisku onih lica koja ne smeju da idu u inostranstvo i verovatno ga iz tog perioda povezuju sa Radovanom Karadžićem. Ovo sada što ga hapse u funkciji je traganja za haškim optuženicima - rekao nam je Spasić i istakao da „ova kriminalna grupa nije spojiva sa Karadžićem, ali su uspeli da je spoje“.

On je istakao i da je „tragikomično da sada bilo koja osoba koja se videla sa Radovanom Karadžićem bude povezana s njim“.

- Mislim da je to jedna veštačka tvorevina, upravo je to prilika da se i droga i sve drugo poveže sa Karadžićem. Nemoguće je da je policija juče saznala za to. Ovo hapšenje je u svrhu obećanja Karli del Ponte da će se istražiti sva lica koja su bila u vezi sa Karadžićem - smatra Spasić.

Advokat Marko Nicović, potpredsednik Svetske asocijacije za borbu protiv droge, kaže da je „malo verovatno da je Ećimova grupa povezana sa skrivanjem Karadžića“.

- Nisam siguran baš da je to tako, pošto su sve te paravojne grupacije koristile političke veze samo da bi sticale profit. Oni su patriote samo pod znacima navoda, jer su, u stvari, radili samo za sebe. Nije trebalo koketirati sa kriminalcima tokom svih ovih ratova, to pokazuje da su oni u tom periodu samo profitirali baveći se kriminalom - ukazao je Nicović.

ČLANOVI KEKINE GRUPE?

Pored povezivanja sa Karadžićem, mediji spekulišu i da su uhapšeni ogranak „Kekine grupe“, koja slovi za jednu od najmoćnijih kriminalnih grupa. Navodno, njen vođa Dejan Stojanović Keka neposredno pred hapšenje se sklonio na crnogorski Sveti Stefan. Umesto njega, uhapšen je „njegov direktni predstavnik“ u grupi Aleksandar Stevanović, zvani Saša Pauk.

PRIVEDENI U SUD

LJuban Ećim (43), bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti RS i komandant „crvenih beretki“ u BiH, kao i Predrag NJegovan (41), Aleksandar Stevanović (40), Igor Ranković (31) i hrvatski državljanin Velimir Bila (36) privedeni su juče istražnom sudiji Specijalnog suda Vučku Mirčiću.
Oni su osumnjičeni za organizovanu distribuciju narkotika, a policija je, kako je saopšteno, u njihovim stanovima širom Beograda našla više od 48 kilograma heroina i četiri kilograma kokaina. Pored droge, vredne više od milion evra, kod njih su nađeni i pištolji, 210.000 evra, kao i falsifikovana dokumenta.

On je naveo da se ove kriminalne grupe tek sada hapse, jer su do sada spretno vodile poslove, a verovatno su, kako je rekao, imale i zaštitu nekog dela policije, „pošto policajci imaju male plate, lako ih je korumpirati“.

Policija je u sredu saopštila da je uhapsila LJubana Ećima, bivšeg zamenika načelnika Centra državne bezbednosti RS i komandanta „crvenih beretki“ u BiH, označivši ga kao vođu grupe koja, kako se sumnjalo, drogu nije krijumčarila samo u Srbiju, već je uhodanim kanalima prebacivala i u bivše jugoslovenske republike, kao i Češku i Švajcarsku.

Pored Ećima, uhapšen je i Predrag NJegovan iz Nove Gradiške, koji, takođe, važi za Karadžićevog čoveka, Aleksandar Stevanović i Igor Ranković, iz Beograda, i Velimir Bila iz Hrvatske. Prilikom pretresa njihovih stanova u Beogradu, policija je, pored droge vredne više od milion evra, našla i oružje i municiju. Prema nepotvrđenim informacijama, na jednom od pištolja bilo je ugravirano „LJubanu od komandanta Arkana“, jer je Ećim bio Arkanov kum i blizak saradnik Milorada Ulemeka Legije.

U vreme dok je bio u „crvenim beretkama“, kada je na čelu srpskog DB-a bio Jovica Stanišić, Ećim je, navodno, stvorio jake kontakte između beogradskih kriminalnih klanova i kriminalaca iz RS. Vlade zapadnih zemalja sumnjaju da Ećim novcem od kriminalnih aktivnosti pomaže skrivanje Radovana Karadžića, s kojim se zbližio tokom formiranja tajne policijske jedinice „Tajfun“, čiji je jedan od najistaknutijih članova bio upravo Ećim.

Posle odlaska Karadžića s vlasti, sredinom devedesetih godina, Ećim je ostao na čelu Šeste uprave vojne sigurnosti. Strane obaveštajne službe sumnjičile su ga da je prisluškivao tadašnju predsednicu Biljanu Plavšić, pa čak i da je planirao njeno ubistvo. Ubrzo je otišao iz službe, posle čega je postao jedna od glavnih veza između beogradskih i bosanskih kriminalaca.

Zbog sumnje da se nalazi u mreži podrške osumnjičenima za ratne zločine, Evropska unija i američka vlada zabranile su mu ulazak na svoju teritoriju. Iz istih razloga međunarodne vojne snage i policija RS više puta su pretresali Ećimovu porodičnu kuću u Banjaluci, ali on nije pronađen. U nameri da proverimo verodostojnost ovih podataka, pokušali smo da kontaktiramo sa Lukom Karadžićem, bratom haškog optuženika, ali on juče nije bio dostupan.

Kosta Čavoški, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nije želeo da komentariše poslednje hapšenje i povezivanje uhapšenih sa Karadžićem.

- Iznenađen sam koji idioti su mogli to da napišu. Nemam pojma o tome. Stvarno ne bih voleo da to komentarišem - rekao je Čavoški.

Komentari

Jeste ziva istina da su valjali drogu, a i zene su terali u prostituciju....reko mi Ceda Iznogud, kaze dobio je e-mail o tome iz americke ambasade.