petak 14. decembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Podrška članstvu u NATO ispod 30 odsto

Istraživanje „Medijum galupa“ o integracijama

Podrška članstvu u NATO ispod 30 odsto

BEOGRAD - Godinu dana otkako je Beograd potpisao pristup Partnerstvu za mir, podrška članstvu u toj organizaciji oslabila je među građanima Srbije, dok se za ulazak u NATO izjašnjava svega 28 odsto naših građana, a više od pola, 55 odsto, otvoreno se protivi. Razloge za ovako veliku uzdržanost prema Severnoatlantskom savezu, prema rečima Srboljuba Brankovića iz „Medija galupa“, treba tražiti u pritiscima sa Zapada, koji se odnose na obaveze Beograda prema tribunalu u Hagu i rešenje kosmetske krize, ali i u unutarpolitičkim sukobima i radikalizaciji. Sa druge strane, članstvo Srbije u EU pozdravlja čak 69 odsto, protiv je 16 odsto, a uzdržanih je 15 odsto naših građana, navodi se u istraživanju koje je, povodom godišnjice Partnerstva za mir, poručio Atlantski savet. Istraživanje je sprovedeno u septembru 2007. godine na uzorku od 1.000 punoletnih građana, među kojima je bilo glasača svih političkih partija.

- Građani su relativno slabo informisani o ovim pitanjima i svega 17 odsto daje tačne odgovore. Primera radi, tek je svaki peti znao da je i Rusija u Partnerstvu. NJihovo opredeljenje po pitanju integracija u najvećoj meri zavisi od uverenja da li će im biti bolje ili gore ako se zemlja približava evropskoj zajednici naroda. Podrška ulasku u EU je veća jer je ljudi mahom povezuju sa boljim životnim standardom, uređenijom zemljom, većom sigurnošću, a kada je u pitanju NATO, sankcije, pritisci sa Zapada i bombardovanje doveli su do animoziteta prema toj organizaciji - rekao je Srboljub Branković iz „Medija galupa“.

Predsednik Atlantskog saveta Vladan Živulović ukazao je da ovakva razlika u stavu počiva i na tome što građani ne znaju da će i EU tražiti od Srbije da stavi na raspolaganje svoje trupe.

- Ušli u EU ili u NATO, nas čeka isto. I Uniji ćemo morati da damo svoje snage, a ne samo NATO. Dalje, Srbija nije iskoristila mogućnost da traži pomoć od NATO u slučaju ugrožavanja teritorijalnog integriteta. Još se, ne znam iz kojih razloga, odugovlači sa potpisivanjem bezbednosnog sporazuma, kao što se sa Prezentacionim dokumentom čekalo do 5. septembra - istakao je Živulović.

Komentari

Sta nam to vredi kad u onih 28 % spadaju Predsednik Republike i Nacelnik Generalstaba! Moze biti i 99 % protiv, bitni su oni koji odlucuju. A koje je bas briga sta narod misli.