petak 14. decembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > LJubav iz školske klupe

Ko može zameniti LJudmilu Putin na mestu prve dame - Svetlana Medvedjeva

LJubav iz školske klupe

Mnogim dečacima se sviđala plavokosa devojčica, ali je ona izabrala Dimu

Susrećući se sa podmoskovskim učenicima 1. septembra ove godine, Dmitrij Medvedjev, čiju su kandidaturu za mesto predsednika Rusije promovisali ovih dana, podelio je tople uspomene o svojim školskim danima.

„Škola - to je prekrasno vreme, kad prođe deset godina i vi ćete to shvatiti“, rekao je on. „A za 20 godina razmišljaćete da je to bilo najlepše doba“.

Sasvim je moguće da su Dmitriju Medvedjevu takva sećanja na školu izazvana time što se baš u školi upoznao sa svojom budućom ženom Svetlanom.

Reč je o Kupčinu - jednom od kvartova Lenjingrada. Sveta Linik i Dima Medvedjev učili su u paralelnim razredima. Povezivale su ih prvi učitelji. Zato su deca često šetala zajedno.

ORDEN RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Svetlana Vladimirovna je nosilac ženskog ordena Ruske pravoslavne crkve Prepodobne Jevrosine Moskovske, koji se dodeljuje zaslužnim ženama Rusije. Bavi se dobrotvorstvom: pomaže Sankt Peterburški internat br. 1, u kojem živi 316 pitomaca u uzrastu od četiri do 25 godina.

Svetlana je bila prava lepotica. „Plavokosa sa divnim očima. Mnogim dečacima se ona sviđala, ali je izabrala Dimu“, sećaju se učitelji.

Svetlana Vladimirovna i Dmitrij Anatoljevič su se venčali 1989. Medvedjevi su 1996. dobili sina Ilju.

Godinama posle tog događaja Dmitrij Medvedjev kaže da smatra opravdanim ako je muž uz ženu u momentu porođaja, mada lično i nje prisustvovao tom momentu. „Meni se čini da je to biološki pravilno... Sećam se toga šta je bilo pre 12 godina: prisustvovao sam do najvažnijeg momenta, a potom sam, naravno, izašao“, ispričao je je vicepremijer novinarima i saradnicima Moskovskog oblasnog centra u podmoskovskoj Balašihi.

Svetlana Medvedjeva je završila Finansijsko-ekonomski institut, ali u toj specijalnosti nije radila dugo. Bavila se organizacijom različitim društvenim aktivnostima u Sankt Peterburgu. Danas ona rukovodi Savetom namenskog kompleksnog programa „Duhovno-etička kultura mladih naraštaja Rusije“, koji je pokrenut uz blagoslov patrijarha Aleksija II.

Ako prvi vicepremijer Dmitrij Medvedjev bude kandidovan i pobedi na izborima, Svetlana Vladimirovna će zameniti LJudmilu Putinu na mestu prve dame.