petak 14. decembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Evropska unija biće federacija u budućnosti

Lideri članica EU u Lisabonu potpisali Ugovor o reformi institucija Unije

Evropska unija biće federacija u budućnosti

U slučaju da jedna od članica bude napadnuta, ona će imati podršku cele Evropske unije, kao što je slučaj u NATO, što znači da će joj sve ostale automatski pružiti pomoć kao da su i one napadnute

Šefovi država ili vlada Evropske unije juče su u Lisabonu potpisali Ugovor o reformi institucija EU, koji će zameniti neuspeli ustav EU.

„Ovo je sporazum proširene Evrope od Mediterana do Baltika, od Atlantskog okeana do Crnog mora. Evrope zajedničkih vrednosti i zajedničkih ambicija“, rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo uoči ceremonije potpisivanja, koja je obavljena u lisabonskom manastiru Žeronimoš, simbolu moći Portugalije u 15. i 16. veku.

Lisabonski ugovor pojednostavljuje mehanizam odlučivanja i rukovođenja u Uniji i omogućava ulazak novih članica. Ugovor, koji posle potpisa lidera do juna mora da bude ratifikovan u parlamentima zemalja članica, između ostalog garantuje zemljama zapadnog Balkana mogućnost ulaska u EU čim budu ispunile uslove i reforme, prenosi Beta.

Za dalju budućnost ostala je mogućnost da EU postane „evropska federacija“, s više centralizovanom političkom, ekonomskom i vojno-bezbednosnom vlašću. To zasad posebno odbijaju Velika Britanija i još neke članice EU.

UKLJUČIVANJE SRBIJE

Kosovo nije na zvaničnom dnevnom redu skupa, ali da je ono tema koja zaokuplja evropske lidere tokom njihovih celodnevnih susreta i razgovora.
Lideri Unije u petak bi trebalo da upute poruku da oni žele ubrzano uključivanje „miroljubive i napredne“ Srbije u EU, ali da „EU hoće, i da će imati, vodeću ulogu u dovršavanju i primeni procesa rešavanja statusa Kosova“, prenosi Bi-Bi-Si.

Odluke će se ubuduće donositi većinom, a ne jednoglasno u 50 novih oblasti koje uključuju pravnu i policijsku saradnju, obrazovanje i ekonomsku politiku. Konsenzus je i dalje potreban za spoljnu politiku, odbranu, socijalna pitanja, oporezivanje i kulturu. Nacionalni parlamenti takođe dobijaju više prava da nadgledaju rad Evropskog parlamenta.

Ugovorom iz Lisabona utvrđena su i prava građana EU, kao što su sloboda govora i veroispovesti, ali i prava na zaštitu, na obrazovanje, kolektivne ugovore i poštene, pravedne uslove rada.

Jedan od najvažnijih ciljeva novog ugovora jeste jačanje uloge Evropske unije na međunarodnoj sceni, a to treba da se postigne uvođenjem novog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku sa novim ovlašćenjima.

U slučaju da jedna od članica bude napadnuta, ona će imati podršku cele EU, kao što je slučaj u NATO, što znači da, ako jedna članica EU bude napadnuta, sve ostale će joj automatski pružiti pomoć kao da su i one napadnute.

Evropski sud pravde će od trenutka stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma moći prvi put da odlučuje da li je nacionalno pravosuđe usklađeno sa zakonima EU, osim u slučaju Velike Britanije i Irske, koje su sebi osigurale izuzeće.

Novi „ministar inostranih poslova“ Unije preuzeće uloge koje su dosad igrali visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i evropski komesar za spoljnu politiku.

Vlade članica EU ističu da će Lisabonski sporazum, mada su njegovim potpisivanjem odbačeni zajednički simboli poput zastave i himne, osigurati veći međunarodni uticaj i prosperitet EU u 21. veku.

Komentari

I tako ce Nemacka dobiti ono o cemu sanja vec 100 godina.Bice glavna u Evropi sa Vatikanom iza sebe , kao potporu a svi drugi ce biti robovi 21 veka.Boze , ovo me podeseca na stari americki film "put u buducnost".Upravo je na tom filmu pokazan jad i beda 21 og veka.To ce se samo tako zvati na pairu .Sto znaci , ako Nemacka hoce da uzme Rusiju a to zeli i Amerika , kao i Biski Istok , onda ce svi morati u Evropi da ratuju sa Rusijom .DIVOTA !!dALEKO IM BILO .SVE JE OVO VEC PREDVIDENO!

EU nema buducnost, brzo ce se raspasti jer male zemlje nece pristati da ratuju za profit VELIKIH!

Kako to ne mozemo da vidimo recomo,. Predsednik Ruminije i Bugarske sednu i dogovaraju se kako ce Evropa da izgleda, ili Ceska i Slovacka odlucuju ko ce da udje u Evropu. Zasto su bas Nemci, Englezi, Francuzi, Spanci i Italijani dali sebi za pravo da odlucuju o sudbini 100 miliona Slovena i Pravoslavaca... Ko tu gospodari..