sreda 14. novembar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > U cirkus na svoju odgovornost

Opštine ne odgovaraju za skupove na privatnim zemljištima

U cirkus na svoju odgovornost

 Deo tribina cirkusa "Moskva" obrušio se pre dva dana u Mirijevu za vreme predstave, ali na svu sreću nije bilo povređenih. U potrazi za odgovornim i nadležnim za izdavanje dozvola za cirkuse, juče smo "šetali" od opštinskih do gradskih inspekcija koje su obrazlagale da je pomenuti cirkus postavljen na privatnom vlasništvu pomoćnog terena Fudbalskog kluba "Balkan" i da u tom slučaju nisu odgovorni.
 
  U Službi za informisanje Skupštine grada mišljenja su da deo odgovornosti za propuste tokom predstave snosi Inspekcija rada i da se obratimo njima. Ipak, na brojeve telefona ove inspekcije juče se niko nije javljao.
 
  Marija Leković, glavni inspektor opštine Zvezdara, kaže da je u njihovoj nadležnosti izdavanje dozvola za korišćenje samo javnih površina, a ne i privatnih.
 
  - U pomenutom slučaju, cirkus "Moskva" je zaključio ugovor sa klubom o privremenom korišćenju njihovog terena. Takođe, cirkus je imao priključak za struju i predstava je bila prijavljena policiji - naglasila je Lekovićeva i dodala da opština nema mogućnost kontrole jer nema stručnjake za tu oblast.
 
  U slučaju održavanja skupa na javnom zemljištu, prema proceduri, lice koje traži dozvolu od opštine mora da dostavi skicu na kojoj se predviđa zauzeće javne površine.
 
  - Potom, opština prosleđuje skicu sekretarijatima za saobraćaj i urbanističke i građevinske poslove. Ako oni daju saglasnost, zahtevalac dostavlja mini-projekat objekta iz "ptičije perspektive". Opština tada izdaje rešenje o zauzeću javne površine koje je vremenski ograničeno na nekoliko dana, nedelju dana, mesec, ili više. Za bezbednosne kriterijume je zadužena Inspekcija zaštite na radu. U pomenutom slučaju, cirkus "Moskva" nije bio u obavezi da opštini dostavi nikakav sertifikat kojim potvrđuje da ispunjava bezbednosne kriterijume. Opštini se dostavlja samo potvrda o registraciji firme - objasnila je Lekovićeva.
 
  Ona objašnjava da je do nezgode došlo ne zato što su tribine bile u lošem stanju, već usled obilnih kiša koje su padale prethodnih dana, zbog čega zemljište nije moglo da izdrži cirkuske konstrukcije.
 
  S obzirom na to da je reč o manifestacija gde dolaze deca, neophodno je povesti računa i o bezbednosnim uslovima, što podrazumeva pooštravanje i preciziranje protesta. Stiče se utisak da nikoga i ne zanima ko postavlja šatre, u kakvom su stanju, da li se životinje čuvaju u kavezima koji su bezbedni. Sudeći po našim informacijama, za bezbednost posetilaca nadležni su samo organizatori, a u ovom slučaju oni su išli dotle da su nastavili predstavu bez obzira na srušene tribine.
 

Komentari

Prosto neverovatno da svi skidaju odgovornost jedni sa drugih.Sta da se zaista desio neki incident sa nesagledivim posledicama,ko bi onda bio kriv?Da li je potrebno da se zaista tako nesto i dogodi?Nije li najjednostavnije zabraniti cirkusu rad i resen problem.Pored toga sto postoje mnoge nelogicnosti i nedoslednosti u njihovom radu,ko je direktor a ko vlasnik/ca,odakle su,cije su zivotinje i otkuda one kod njih-kao sto su medvedi,tigar i puma-postavlja se pitanje i ko su artisti koji kod njih rade,da li su to stranci,imaju li radne dozvole ili rade na "crno".Nije ovde samo problem nedostatak dobrih zakona koji bi detaljno regulisali ovakve slucajeve vec sto se i postojeci tumace kako kome odgovara i kada odgovara.Da li je privatan posed bas toliko neprikosnoven?To je ipak samo gradsko zemljiste koje neko na kraju krajeva koristi i placa kroz odredjene takse zakup na njegovo koriscenje.Ili to mozda znaci da ja u svom ataru mogu postaviti sta mi je volja,nevezano da li time nekome ugrozavam zivot,i niko mi nista nemoze.Ocigledno je da je postojalo bar malo volje da bi se pravi krivci sankcionisali ,a to je cirkus, kao i onaj ko je dozvolio da se cirkus stacionira na njihovom zemljistu-a to je vlasnik ili direktor ili odgovorno lice u FK "Balkan Bukovica".Kad bi svaki put odgovorni placali visoke kazne za prekrsaje sve bi se veoma brzo dovelo u red.Ili na vreme spreciti,a gradjani Beograda su mesecima unazad upozoravali na opasnost koju sa sobom nosi ovaj cirkus.Zaleci se svim merodavnim institucijama niko nije obracao paznju na njih.To mnogo govori o aroganciji i nesposobnosti kako opstinskih i gradskih vlasti tako i inspekcijama.