sreda 14. novembar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > „Temerinom“ na Vojislava Koštunicu

Budimpeštanski list Mađar nemzet izmislio etnički motivisanu tuču u Vojvodini

„Temerinom“ na Vojislava Koštunicu

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM) Bela Čorba izjavio je da je „poslednje prebijanje etničkih Mađara u Temerinu izvršila grupa od 10 srpskih mladića koji su nasrnuli na grupu mađarskih tinejdžera na autobuskoj stanici, kao i da se incident nastavio i u autobusu“.

Konzervativni mađarski list Mađar nemzet (Mađarska nacija), blizak opozicionom nacionalističkom lideru Viktoru Orbanu, optužio je u ponedeljak policiju Srbije da prikriva etničke motive tuča u Vojvodini. Tekst „Policija pokušava da prikrije prebijanje etničkog Mađara u Temerinu“ napisao je izvesni Imre Šebešćen. Autor je poznat vojvođanskim Mađarima i onima koji govore mađarski, preko tekstova u listu Mađar So, kao i dizajna veb sajta na mađarskom - Simpozion.

„Mada je srpska policija otkrila neke od vinovnika poslednjeg šovinističkog napada na etničke Mađare u Temerinu“, kaže list, „to pokušavaju da predstave kao incident u kome nema etničkog motiva“. „Naveli su jednu od žrtava da potpiše iskaz da je, pre nego što je napadnuta, bila upitana da li je mađarskog porekla. Štaviše, jedan policijski službenik je posavetovao žrtvu da ne naglašava etnički motivisanu prirodu napada“. Nejasno je otkud listu te informacije i da li su verodostojne.

TUČE NIJE NI BILO

Nikakve masovne tuče Mađara i Srba na teritoriji Srbije poslednjih dana nije bilo. Kako Glas nezvanično saznaje, srpskoj policiji poslednjih nedelja nije prijavljen nikakav veći ili masovniji obračun državljana Srbije mađarske i srpske nacionalnosti nigde na njenoj teritoriji, pa ni na području Vojvodine. Naši izvori, međutim, ne isključuju mogućnost da je bilo pojedinačnih slučajeva, ali uz opasku da je reč isključivo o rešenim slučajevima i to - nasilničkog ponašanja ili porodičnih sukoba.

Iste novine navode da je u intervjuu za novosadski internet-list Vajdašag Ma (Vojvodina Danas) Čorba „kritikovao neke srpske vlasti za pokušaj prikrivanja agresivnih antimađarskih zločina umesto da ih sprečavaju“, uz objašnjenje da je „poslednje prebijanje etničkih Mađara u Temerinu izvršila grupa od 10 srpskih mladića koji su nasrnuli na grupu mađarskih tinejdžera na autobuskoj stanici, vređajući ih jer su Mađari. Incident se nastavio i u autobusu, a Srbi su vređali čitavu mađarsku etničku zajednicu.

Slučajno ili ne, pomenuti sajt registrovan je na ime Arona Šebešćena, Imreovog prezimenjaka, u Molnarskoj 33, čoveka koji je najverovatnije u krvnom srodstvu sa autorom Mađar Nemzeta, jer je Imre takođe pisao i za Vajdašag Ma.

U Mreži se, inače, može naći Imre Šebešćen, čija je internet adresa registrovana u Novom Sadu, kod istog provajdera gde i Vajdašag Ma. Na gorepomenutoj adresi je takođe i internet dizajn firma Junitgrafiks (UNITgraphics. com) registrovana na ime Imre Šebešćena mlađeg. Firma se hvali da je radila za Karitas, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu kao Pedagoški zavod Vojvodine.

Novosadski radio na mađarskom je, da podsetimo, pre nekoliko godina iznedrio novinara koji je pisao slične tekstove, nekako uvek podudarne sa posetama Srbiji delegacije Evropskog parlamenta na čelu sa Doris Pak. Reč je o Lorantu Heveru koji je radio „vruće“ priloge za mađarski državni radio - Košut radio - u kojima je govorio o „zatrovanom detinjstvu“ vojvođanskih Mađara i „atrocitetima“ koji etnički Srbi sprovode nad njima, pri tome nikada ne navodeći imena žrtava, „jedino iz bezbednosnih razloga“.

Slučajnost ili ne, članak u Mađar Nemzetu objavljen je samo dan uoči posete srpskog premijera Vojislava Koštunice Mađarskoj.

Komentari

Ovo je samo dobro poznata predizborna kampanja Jozefa Kase.

Sada ce poceti padati bombe po Subotici, pocece se odjednom tuci Srbi i Madjari a Suboticka policija koja drzi prostituciju u Subotici ce sve to organizvoati....

Svi koji su ziveli ili zive u Subotici dobro znaju kolike su to gluposti.

Bela Corba za crne ovce,tj Srbe...bas lepo!