sreda 14. novembar 2007.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Reflektor – ukratko...

Reflektor – ukratko...

Šugar Blu u Senti i Beogradu

BEOGRAD, Virtuoz na usnoj harmonici i bivši saradnik „Rolingstonsa“ Šugar Blu nastupiće 17. novembra na bluz festivalu u klubu „Modžo“ u Senti i 18. novembra u klubu „Living rum“ u Studentskog kulturnog centra Beograda.

NJujorčanin Blu (57), čije je pravo ime Džejms Vajtining, nastupao je kao mladić sa bluz velikanom Mudi Votersom, da bi prve snimke napravio ranih sedamdesetih godina sa Džonijem Šajnsom i Luizijanom Redom.

U Pariz se preselio 1976. gde su ga otkrili „Stonsi“ sa kojima je snimio albume „Some Girls“ (1978), „Emotional Rescue“ (1980) i „Tattoo You“ (1981), kao i veliki hit „Miss You“. Pošto je odbio ponudu „Stonsa“ da postane njihov stalni saradnik, Šugar Blu je tokom osamdesetih godina svirao s velikim džez imenima, kao što je to između ostalog bio Sten Gec. Sredinom devedesetih godina, snimio je dva izuzetno uspešna albuma za najvećeg američkog nezavisnog bluz izdavača „Eligejtr rekords“- „Blue Blazes“ i „In Your Eyes“. Ove godine objavio je novi album „Code Blues“, koji se promoviše na evropskoj turneji zajedno sa pratećim muzičarima iz Italije.

Humani Gir

FILADELFIJA - Holivudski glumac Ričard Gir, koji ulaže vreme i novac za podršku nezavisnosti Tibeta, primio je prestižnu humanitarnu nagradu koju dodeljuje američki grad Filadelfija.

Glumac je dobio nagradu Marijan Anderson, koja nosi ime crnopute operske pevačice, koja je sredinom tridesetih godina prošlog veka stekla svetsku slavu, ali se u SAD suočavala sa rasnom diskriminacijom.

Gir (58) je nagradu i 100.000 dolara primio na ceremoniji u Kimel centru za umetnost.

- „Mislim da ni na koji način nisam zaslužio ovu nagradu - rekao je glumac - Ne mogu ni da vam opišem kako se osećam. Moje srce je puno“.

Gir je pohvaljen zato što se, osim glumi, posvetio i aktivizmu i to pre nego što je taj vid delovanja postao popularan među zvezdama šou-biznisa. Glumac, budista po veroispovesti, od 1978.godine se zalaže za nezavisnost Tibeta, koji je pod kineskom vlašću. Jedan je od osnivača Tibetanske kuće i direktor međunarodne kampanje za Tibet. Ujedno, osnovao je dobrotvornu fondaciju za pomoć obolelima od side, a jedna filantropska fondacija koja nosi njegovo ime pomaže humanitarnim organizacijama..