sreda 14. novembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Muzika za večnost

Autorsko veče kompozitora Ivana Jevtića na Kolarcu

Muzika za večnost

Program je koncipiran tako da ćemo čuti kompozicije iz oblasti koncertne, simfonijske i kamerne muzike. Koncertom će dirigovati Manfred Šmit iz Porto Alegrea, a ceo koncert objedinjuje kako moj muzički opus, tako i zemlje gde sam učestvovao, Srbiju, Francusku i Brazil - rekao je kompozitor Jevtić

Autorsko veče našeg poznatog kompozitora Ivana Jevtića biće održano sutra uveče od 20 časova u Kolarčevoj zadužbini, pod dirigentskim vođstvom maestra Manfreda Šmita iz Brazila i solista Svetlane Tirmenštajn na klaviru sa Duvačkim kvintetom RTS-a, zatim Paskala Galea koji će izvoditi Jevtićevu klavirsku muziku i violiniste Jovana Kolundžije, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Ivan Jevtić je jedan od retkih naših kompozitora koji karijeru gradi sa podjednakim uspehom i na evropskoj sceni. Do danas je napisao više od 100 kompozicija, veliki broj njegovih dela izdat je kod poznatih francuskih izdavača, a muzika Ivana Jevtića snimljena je na više od 15 kompakt diskova u brojnim zemljama sveta. Delo „Svečana uvertira“ koje će publika moći da vidi na Kolarcu, Jevtić je napisao kao porudžbinu Bemusa 2003. godine. Duvački kvintet RTS-a, Tanja Simonović, flauta, Nina Živanović, oboa, Vojislav Đukić, klarinet, Milan Roksandić, horna i Ivan Jotić fagot, sa solistom Svetlanom Timernštajn, klavir, izvešće kamernu kompoziciju „Sekstet“ za drveni duvački kvintet i klavir. Solista Paskal Gale odsviraće „Koncert za klavir i orkestar br. 2“ nastao u „pariskom periodu“ Ivana Jevtića, a nakon pauze violinista Jovan Kolundžija izvešće „Koncert za violinu i orkestar“, delo biografskog karaktera jer je posvećeno ocu kompozitora, Dušanu Jevtiću.

- Program je koncipiran tako da ćemo čuti kompozicije iz oblasti koncertne, simfonijske i kamerne muzike. Drago mi je što će na mojoj autorskoj večeri muziku izvoditi i moji veliki prijatelji. Kompletnim koncertom dirigovaće Manfred Šmit iz Porto Alegrea, a ceo koncert objedinjuje kako moj muzički opus, tako i zemlje gde sam učestvovao, Srbiju, Francusku i Brazil - rekao je Ivan Jevtić. Maestro Manfred Šmit je uspešnu karijeru započeo 1985. godine kao horski dirigent, a od 1992. radi kao dirigent hora koji deluje pri Simfonijskom orkestru Porto Alegrea. Šmit je istakao da mu ovo nije prvi put da se susreće sa muzikom Ivana Jevtića i da očekuje veoma dobar koncert na Kolarcu jer je Ivan Jevtić čovek koji na poseban način oseća muziku i jedan je od najboljih kompozitora.

- Počastvovan sam što me je Ivan pozvao da sviram njegove klavirske koncerte, jer me u njegovoj muzici najviše dodiruje duhovna nota i osećanje srpskog mentaliteta. Moja specijalnost je da izvodim muziku živih kompozitora, a koncert koji ću svirati osećam veoma blisko. Ivan je veliki kompozitor - kazao je Paskal Gale, pijanista koji je tokom karijere sarađivao sa vodećim francuskim i inostranim orkestrima i dirigentima kao što su Klod Šnicer, Mark Foster i drugi.

Ulaz na koncert „Autorsko veče Ivana Jevtića“ je besplatan.