sreda 14. novembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kultura – ukratko...

Kultura – ukratko...

Premijera „Don Kihota“

 BEOGRAD - Pod dirigentskom palicom Johanesa Harnajta i u koreografiji Vladimira Vasiljeva, sutra će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta biti održana premijera baleta Ludviga Minkusa „Don Kihot“
Posle veoma uspešnih postavki „Don Kihota“ u „Metropoliten operi“ u NJujorku, ali i na prestižnim pozorišnim scenama u Moskvi, Tokiju, Napulju, Rio de Žaneiru... poznati ruski umetnik Vladimir Vasiljev napokon će i beogradskoj publici ponuditi svoju verziju ovog najpoznatijeg klasičnog baleta Ludviga Minkusa. Premijera, za koju su karte rasprodate još pre tri nedelje, biće održana u četvrtak 15. novembra u 19,30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a za dirigentskim pultom stajaće maestro Johanes Harnajt.

Likovni konkurs za mlade do 35 godina

 NIŠ - Niš art fondacija (NAF) objavila je novi likovni konkurs za mlade likovne umetnike, pod nazivom „Mladi 2008“, sa ukupnim nagradnim fondom od 18.000 evra.
U saopštenju NAF-a se navodi da je nacionalni konkurs za mlade likovne umetnike do 35 godina u disciplinama crtež, grafika, slika i skulptura otvoren do 31. januara naredne godine.
„Ovaj program motivisan je potrebom da se mladim stvaraocima u zemlji pruži finansijska podrška za dalji rad i da se omogući prezentovanje njihovog stvaralaštva publici na izložbama u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a preko propratnih kataloga, i u mnogim zemljama širom sveta“, piše u saopštenju.
Prva nagrada na konkursu iznosi 10.000 evra, druga pet hiljada, a treća tri hiljade evra.
Maksimalni broj radova koje jedan umetnik može da pošalje je tri.

ATELJE 212 U BUGARSKOJ

 PAZARDžIK - U okviru međunarodnog festivala „Jesenji pozorišni susreti“, koji se ove godine održava u bugarskom gradu Pazardžiku, večeras će nastupiti beogradsko pozorište Atelje 212 sa predstavom „Plastelin“, Vasilija Sigarjeva, u režiji Nikole Zavišića.
„Plastelin“ je provokativna drama, savremenog, filmskog načina pripovedanja, a govori o sudbini četrnaestogodišnjeg Maksima, o njegovom odrastanju na savremenom betonu velikog grada, punog brutalnog nasilja, o životu okruženom likovima sa margina, izopačenim seksom i porokom. Maksim živi i umire u jednom moralno i društveno rastočenom svetu, svetu korumpiranog školstva, rasturenih porodica, uličnog kriminala, nasilja nad maloletnicima. Osim retkih čovečnih odnosa, jedino svetlo u ovom mraku dečaku pružaju skoro nestvarne vizije devojčice i opsesivno vajanje u plastelinu...
Glavne uloge u predstavi igraju naturščici Miroslav Đurđević i Mirsad Čuljandžija (petnaestogodišnjaci), a u podeli su i desetogodišnja Hana Beštić, kao i profesionalni glumci Aleksandra Janković, Dragana Đukić, Vladislava Đorđević, Goran Jeftić, Milutin Milošević i Bojan Lazarov.