sreda 14. novembar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Braća Rajt, legende art panka u Beogradu

Kanadski pank sastav Nomeansno nastupa u Studentskom kulturnom centru

Braća Rajt, legende art panka u Beogradu

Čuveni kanadska pank grupa Nomeansno nastupiće u petak 16. novembra u SKC - u sa početkom od 21 sat i promovisaće svoj još uvek aktuelni prošlogodišnji album „All Roads Lead to Ausfahrt“.

Osnovani još krajem sedamdesetih godina dvadesetog veka pod uticajem DOA i drugih kanadskih pank grupa, Nomeansno gotovo tri decenije uspevaju da ostanu jedna od najsvežijih i najuticajnijih pojava na svetskoj andergraund sceni. Osnivači benda, braća NJright (poznatiji kao Mr. Right and Mr. NJrong) i danas su centralna osa grupe oko koje se smenjuju različiti stalni i povremeni saradnici. Višedecenijska karijera benda rezultirala je velikim brojem izdanja: četrnaest albuma, plus nekoliko paralelnih projekata (plodna saradnja sa Jellom Biafrom, kao i bendom „Hanson Broders“ u kome članovi Nomeansno odaju poštu „Ramonsima“), kao i turnejama po čitavom svetu. Zapaljiva osnova pank i hardkor žestine je kroz sve ove godine održavana svežom kroz plemenite kombinacije sa mnogo drugih žanrova i smelo eksperimentisanje. Pokušavajući da opišu zvuk Nomeansno, mnogi su posezali za multižanrovskim hibridima poput funk-core ili džez-pank, ali i dalje ostaje činjenica da je za opisivanje „Nomeansno“ jedina precizna odrednica sama reč Nomeansno.

Stotine bendova su se inspirisali zvukom ovih Kanađana i sami upustili u eksperimentisanje, ali Nomeansno i dalje ostaju sveži kroz stalni razvoj sopstvene muzike. Tvrdoglavo uzmicanje korporacijskom progonu i vernost nezavisnom krilu scene samo su dodatne vrline benda koji nikada nije pravio kompromise ni u svojoj muzici, ni u svom razmišljanju ni u svom poslovanju. Po drugi put publika u Srbiji ima priliku da uživo pogleda bend koji je krajem osamdesetih nastupao u zapadnim krajevima bivše Jugoslavije. Prethodni koncert, održan 2005. godine je bio prava erupcija energije i pozitivne buke. Znajući da Nomeansno retko silaze sa bine bez barem devedeset (ponekad i svih 120) minuta muzike i da će opus matičnog benda (i možda i projekta Hanson Braders) biti temeljno pretresen, nije teško zaključiti da se radi o događaju sezone. Punk, hardcore, avangardna, funk i jazz publika se ne viđaju previše često na istom mestu, ali ako postoji bolji izgovor od koncerta Nomeansno, mi ga ne znamo. Na ovogodišnjoj evropskoj turneji Nomeansno promovišu jedan mladi kanadski punk-rok sastav „The Invasives „, koji im je predgrupa za sve koncerte na starom kontinentu.