sreda 14. maj 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Glasači dosledni stranke na potezu

Izbori neznatno menjaju zastupljenost u Skupštini grada

Glasači dosledni stranke na potezu

Kada se saberu glasovi DS-a i G17 iz 2004. godine, dobija se gotovo isti broj odbornika sadašnje „Liste za evropski Beograd“. Pad demokratskog bloka u Novom Beogradu, a u Voždovcu rast LZEB

Nedavno održani izbori za opštinske odbornike u pokazali su da, sem u slučaju Novog Beograda i Rakovice, bitnijih promena na nivou Grada nije bilo. Kada se saberu osvojeni mandati Demokratske stranke i G17+ sa izbora 2004, u većini opština dobija se istovetan broj mandata sadašnje liste „Za evropski Beograd“.

Najvećim gubitnikom mogao bi da se nazove Pokret snaga Srbije, koji 11. maja 2008. nije osvojio nijedno odborničko mesto u Beogradu, dok je 2004. godine imao bar po jednog predstavnika u svakoj opštini. Sa druge strane, iako je daleko od vlasti, procentualno najveći dobitnik izbora je Liberalno demokratska partija.

U Novom Beogradu zabeležen je najveći pad demokratskog bloka. Naime, u najmnogoljudnijoj opštini na Balkanu, 2004. godine DS i G17+ zajedno su imali 45 odbornika, odnosno 28 plus 17 mandata. Sa druge strane, Novobeograđani su svojim glasovima, u nedelju radikalima obezbedili 22 mandata, u odnosu na 8 iz 2004. godine.

Više nego zanimljiv ishod podele glasova zabeležen je u opštini Voždovac, gde bi nakon koalicionog sabiranja mandata mogla da nastupi pat pozicija. Naime, u odnosu na prethodne lokalne izbore, LZEB dobila je isti broj odbornika kao DS i G17 zajedno, na izborima u martu 2004. SRS je osvojila dva odbornika više na račun DSS, koji je sa 10 pao na osam, SPS je ostao na istom broju, dok je PSS ovoga puta ostao praznih šaka. Najveće iznenađenje svakako je LDP, koga će za razliku od prethodnih lokalnih izbora kada nije imao nijedno odborničko mestu, u novom sazivu Skupštine opštine zastupati četiri predstavnika.

BLAŽO - FOTELJA NIJE PRIORITET

S obzirom na velika i dugotrajna previranja u opštini Grocka, još aktuelni predsednik Blažo Stojanović ipak je zadovoljan sa četiri mandata koja je dobila njegova grupa građana.
- Bili smo ometeni braneći Opštinu, ali sam zadovoljan rezultatima izbora. Do sada smo bili partneri sa radikalima koji su opet osvojili većinu, ali bar što se mene tiče, moguće su sve koalicione šeme uz uslov da se razgovara sa ljudima koji žele dobro opštini, imaju principe i stručne kadrove koje će dovesti na odgovorne funkcije - istakao je Stojanović. - Nama bi trebali izbori svake godine, jer nas se gradski oci naprasno sete deset dana pred izbore, nakon što nas zapostavljaju deset godina - dodao je Stojanović.

Goran Lukačević, predsednik opštine Voždovac, zadovoljan je što je na nedavno održanim parlamentarnim i lokalnim izborima sve proteklo kako treba i bez incidenata.

- Još je rano govoriti o bilo kakvim koalicijama. Očekujemo da se one prvo formiraju na republičkom nivou da bi se posle prenele i na lokalni. Ukoliko se SPS sa svojim partnerima prikloni SRS i DSS-u, u Voždovcu će imati isti broj odborničkih mandata koliko i LZEB i LDP - izjavio je za Glas Lukačević, koji bi u slučaju da se oko DS formira odbornička većina trebao i dalje da ostane na mestu predsednika opštine.

Biljana Srbljanović, kandidat za gradonačelnika LDP-a, kaže da je ova stranka uvek spremna za razgovore sa Demokratskom strankom.

- Mi smo zadovoljni ishodom izbora. Bitno je da radikali, koji su predstavljali najveću opasnost za Beograd, nisu tako dobro prošli, i da DS sada treba da se ponaša odgovorno prema statusu koji su im dodelili građani Beograda - pojasnila je Srbljanovićka.