Glas Javnosti

SRAMAN DAN ZA GRČKU I SAVET EVROPE! Vesić: Dora Bakojani očigledno mrzi Srbe!

Politika
Autor: Glas javnosti

Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku o prijemu takozvanog "Kosova" u članstvo u toj organizaciji je sraman dan i za SE i za Doru Bakojani, koja je svojim izveštajem o stanju na Kosovu pokušala da prikrije etničko čišćenje Srba koje sprovodi Aljbin Kurti, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je ukazao da je Bakojani u svom izveštaju navela nekoliko stvari koje apsolutno nisu tačne.

"Prvo, rekla je da se ne bavi statusom KiM, ali kada u SE primate jedan entitet, jer oni nisu država, jasno prejudicirate da je to država, koliko god ona tvrdila da nikada ne bi prihvatila razgovore o njenom statusu i da bi u tom slučaju sledila politiku svoje zemlje, Grčke, koja ne priznaje lažnu državu Kosovo. Ali, to nije istina, jer je ona svojim izveštajem prejudicirala status KiM i znala je šta radi", rekao je Vesić za TV Prvu.

Kako je istakao, zapanjujuće je to što je Bakojani u izveštaju navela da se na KiM poštuju ljudska prava.

"Da je tako, ne bi se 14 odsto Srba iselilo zbog progona i terora Aljbina Kurtija. Ne bi se dešavali napadi na Srbe gotovo svakodnevno kao pre neki dan kada je Srbin iz Zubinog potoka pretučen od strane Kurtijevih batinaša u uniformama policije, i ti napadi ne bi ostajali nekažnjeni. Na KiM se sprovodi segregacija Srba. Kurti vodi rasističku politiku prema Srbima, kako bi ih proterao sa Kosovu i Metohiji", rekao je Vesić
.

Kako je istakao, skandalozno je i to što je, iako je i sama u izveštaju navela da je došlo do pogoršanja odnosa Prištine prema manjinama, "jer je to nešto što ne može čak ni ona da sakrije", Bakojani kazala da veruje da je vlada Aljbina Kurtija spremna da ispuni svoje obaveze.


"Rekla je da je 301 dan radila na izveštaju, ali za to vreme samo nije posetila Beograd. Zašto nije razgovarala sa Srbima? Ako već govori o poštovanju ljudskih prava, trebalo je da razgovara sa Srbima na Kosovu koji su najugroženiji ljudi u Evropi. Pošto nije, njena namera je potpuno jasna - da abolira Kurtija i da žrtvuje Srbe", rekao je Vesić.

On je naveo i da je Bakojani "zaboravila" na Zajednicu srpskih opština i pored toga što je ranije tvrdila da je Kurtijeva vlada preuzela obavezu da formira ovu zajednicu, juče je rekla da će se time baviti Ministarski savet koji donosi konačnu odluku o članstvu u SE.

Ovime je, ističe Vesić, Dora Bakojani preuzela odgovornost za sve što će se desiti Srbima na Kosovu.


Goran Vesić   (Foto: Jutjub)

"Preuzela je odgovornost za svaki napad na Srbe na Kosovu i Metohiji. I ona je pravoslavka i valjda veruje u Boga, pa se nadam se da je svesna da je ovakvim izveštajem opravdala pokušaj ubistva srpskih dečaka na Banji dan. Ne znam kako bi se ponašala u Grčkoj da neko puca na grčke dečake koji slave Božić", poručio je Vesić.

Dodao je da je, zbog svega toga, predsednik Srbije s pravom poručio da Bakojani treba da se stidi, jer je ovakav izveštaj zapravo legalizacija najvećeg etničkog čišćenja u Evropi i pokušaj da se sakrije Kurtijev teror nad Srbima.

"Ovo je bio sraman dan i za SE i za Doru Bakojani. Grci su nama prijateljski narod i siguran sam da većina Grka osuđuje ono što je ona uradila juče. Bakojani je tim izveštajem saopštila da je Kurti demokrata, da se na Kosovu poštuju ljudska prava, iako i sama zna da to nije tako. A, zašto je to uradila i zbog čega - samo ona zna. Imate njene zajedničke fotografije sa Kurtijem koje su objavljivane i čime se hvali. Fotografije nema doduše sa Srbima, jer njih očigledno mrzi", zaključio je ministar Vesić.


Glas javnosti/P01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR