četvrtak 13. decembar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Potvrdio presudu

Dušan Krsmanović u žalbi priznao krivicu za ubistvo premijera

Potvrdio presudu

Priznanje i kajanje za učinjeno krivično delo, teorijski, smatraju se za olakšavajuću okolnost. Krsmanovićev potez možda je samo taktika kako bi mu na suđenju zemunskom klanu bila izrečena blaža sankcija. Advokat bez komentara

BEOGRAD - Ako je Dušan Krsmanović, koji je nepravosnažno osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića, zaista napisao žalbu Vrhovnom sudu Srbije u kojoj je ponovio da ostaje kod priznanja koje je dao tokom istrage, kao i da se iskreno kaje zbog učinjenog, onda to „samo ide u prilog presudi“ koju je maja ove godine izreklo veće Posebnog odeljenja beogradskog Okružnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, rekla je juče Glasu portparol ovog odeljenja sudija Maja Kovačević-Tomić.

Prema njenim rečima, Nata Mesarović, predsedavajući sudija, na putu je, a predmet u pisarnici, tako da joj nije poznato da li je u sud zaista stigla žalba koju je, prema tvrdnjama dva beogradska medija, Krsmanović svojom rukom napisao na papiru.
- Postupak prijema žalbi je u toku. Pošto ima dosta okrivljenih i branilaca, kada istekne i poslednji rok, predmet se iznosi pred predsednika veća koji proverava njihovu blagovremenost i zatim daje naredbu da se one daju na uvid suprotnoj strani, koja ima rok od osam dana da odgovori na njih. Kada se završi i taj deo, spisi predmeta idu Vrhovnom sudu Srbije - objasnila je juče proceduru Kovačevićeva, sudija.

Ona je ukazala i da se, teorijski, priznanje i kajanje za učinjeno delo smatraju za olakšavajuću okolnost, a da bi bilo neozbiljno kada bi u ovom trenutku procenjivala kako će ono biti cenjeno.

Sudija Kovačević je podsetila da je Krsmanović posle iskaza koji je dao u istrazi na glavnom pretresu odlučio da se brani ćutanjem, tako da je taj iskaz čitan u proleće 2004. godine. Ona je potvrdila da je moguće postojanje veze između iznete žalbe u procesu za ubistvo premijera i iznošenja završnih reči na suđenju zemunskom klanu koje počinje u ponedeljak.

- Ali da ne prejudiciramo, sačekajmo da vidimo hoće li Krsmanović odlučiti da
progovori - rekla nam je Kovačevićeva.

Jedan drugi sagovornik Glasa koji je insistirao na anonimnosti, kaže da je poslednji Krsmanovićev potez zapravo taktika kako bi mu upravo u ovom drugom procesu bila izrečena blaža sankcija. On kaže i da ovo novo priznanje ne može da obori presudu za ubistvo premijera Đinđića, jer nijedna presuda ne može da bude bazirana samo na priznanju okrivljenog, pa tako nije ni ova. Naš sagovornik je uveren da je informacija o uloženoj žalbi i njenoj sadržini procurela ili preko Krsmanovićevog branioca ili preko tužioca.
- Nemam komentar! - neuobičajeno kratak je juče bio advokat Veljko Delibašić.

- Zar baš ništa nećete da kažete? - nije se dao novinar Glasa.
- Ni da demantujem, ni da potvrdim, ni da znam, ni da ne znam - odgovorio je advokat.

Dva dnevna list su navela da je Krsmanović iskoristio svoje pravo i žalio se na presudu kojom je na 30 godina zatvora osuđen za učešće u atentatu, te da je za razliku od ostalih optuženih, umesto da pokuša da ubedi sud da je nevin i da treba da bude oslobođen, rešio da „olakša dušu“ i „iskreno se pokaje“ zbog zločina.
„Ubili smo premijera Đinđića. Sve je bilo onako kako sam rekao u istrazi. Kajem se i sve ću ponovo ispričati“, naveo je navodno Krsmanović u žalbi VSS.

Prema optužnici, Krsmanović se nalazio u Nemanjinoj ulici, odakle je javljao dolazak kolone vozila sa premijerom.
Sam Krsmanović u završnoj reči je rekao da se najiskrenije kaje zbog svega što ga je „dovelo u ovakvu situaciju i položaj u kojem je danas“.
„Kajem se i zbog svoje dece koja odrastaju bez oca, kajem se zbog još mnogo toga, ali imam veru u Boga. On zna moje namere i verujem da će biti na mojoj strani“, rekao je Krsmanović u završnoj reči.