subota 13. oktobar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Država u opasnosti, nadležnih nema

Smešne kazne osokolile kradljivce bakarnih kablova

Država u opasnosti, nadležnih nema

Na naše pitanje da li su preduzeli inicijativu da Skupština Srbije po hitnom postupku pooštri sankcije za kradljivce kablova, iz Ministarstva telekomunikacija odgovaraju da to nije njihova nadležnost i uputili su nas na Ministarstvo pravde

Osokoljeni blagim kaznama kradljivci kablova nastavljaju sa ustaljenom rabotom. Ovoga puta ni manje ni više, nego na Dedinju, gde su u blizini ambasadorske rezidencije u Bulevaru mira, pre dva dana isečeno oko 50 metara kabla.
  Ovim povodom, u "Telekomu Srbijs" su nam rekli da su uveli specijalne sisteme obezbeđenja i da su od aprila meseca krađe znatno proređene.
  - Problem je u tome što se krađa kablova tretira kao sitna krađa, za koje su kazne više nego blage. Mi imamo odlično saradnju sa policijom, ali od onog trenutka kada lopovi budu prepušteni sudskim organima sve pada u vodu - rekla nam je Tanja Blečić iz "Telekoma".
  Samo u aprilu mesecu zabeleženo je 12 krađa o kojima su svi mediji više nego iscrpno izveštavali i pokušali da apeluju na političare da se u Skupštini donese novi zakon, kojim bi bile pooštrene kaznene mere za ovakav vid krađe. Ovim povodom, obratili smo se Ministarstvu za telekomunikacije. Jelena Mitić, zadužena za odnose sa javnošću ovog ministarstva, rekla nam je da "ovo pitanje nije u njihovoj nadležnosti i da se obratimo Ministarstvu pravde. Međutim, pošto nam ni u Ministarstvu pravde nisu odgovorili na poslati faks sa pitanjima, "pretpostavljamo" da krađa kablova nije ni u njihovoj nadležnosti, te da će se ovaj problem do daljnjeg prolongirati.

  Bez respekta
  
Prošle godine u jednoj seriji krađa telekomunikacionih kablova u Beogradu, lopovi su presekli i specijalne veze koje koriste MUP i BIA.
  
  
  Sezona je počela
 
  U noći između 7. i 8. oktobra nepoznati počinioci izvršili su krađu telekomunikacione infrastrukture u Ulici Vladimira Popovića na Novom Beogradu. Zbog ovog vandalskog čina bez telefonskih veza ostalo je oko 1.200 preplatnika u ovom delu grada. Slična sudbina je samo dan kasnije zadesila 400 pretplatnika Gučevske ulice kada su razbijena TT okna na Senjaku.

Od početka 2007. godine u Beogradu se dogodilo najmanje desetak krađa telefonskih kablova, a u toku prošle godine čak 70. U pojedinim slučajevima, hiljade ljudi ostajalo je bez telefonskog signala, ali i Internet veza.
  U jednom metru telefonskog kabla ima oko osam kilograma bakra, a dobro uigrana ekipa, tokom jednog "izlaska na teren", može da ukrade i više od 150 metara. Na crnom tržištu bakar košta od 260 do 400 dinara po kilogramu, u zavisnosti od vrste i kvaliteta. Otkupljuju ga uglavnom privatna preduzeća i neke topionice koje ne pitaju za njegovo poreklo, a kada prodajete od dokumenata je potrebno priložiti samo ličnu kartu.