četvrtak 13. septembar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Vazdušna akcija nad pustinjom

Sirija se zvanično žalila UN na Izrael zbog „agresije i narušavanja suvereniteta“

Vazdušna akcija nad pustinjom

Izvori u vladi i armiji SAD su rekli da su zadovoljni da je Izrael „preneo poruku i Siriji i Iranu da može dospeti „unutra i napolje“ i „udariti kada je potrebno“

Sirija se preksinoć zvanično žalila UN na Izrael zbog „agresije i narušavanja suvereniteta“, optuživši tu zemlju da su njeni ratni avioni u četvrtak bacili municiju na sirijsku teritoriju, preneli su izraelski mediji izjavu sirijskig ambasadora u UN Bašara al Džafarija.

Ambasador je rekao da su neprijateljski avioni ušli u sirijski vazdušni prostor i ispustili municiju, ali je porekao najnovije izveštaje američkih medija da su i izraelske kopnene snage učestvovale u operaciji. - To jednostavno nije istina - rekao je Al Džafari, istakavši da je cilj takvih izveštaja da se pokaže da Izrael može da pošalje vojsku kad god hoće. On je juče Bi-Bi-Siju kazao da Damask zadržava pravo da odgovori kada i kako mu bude odgovaralo. Takođe je objasnio da je jedno pismo sa žalbom predato generalnom sekretaru UN Banu Đi-munu, a drugo predsedavajućem Saveta bezbednosti. U pismima se optužuje Izrael da je prekršio prekid vatre iz 1974, sklopljen posle oktobarskog rata 1973. Sirijski ambasador je dodao da su se izraelski avioni našli na udaru sirijske protivvazdušne odbrane. - Bežali su, i da bi ubrzali avione ispustili su municiju - kazao je on optuživši Izrael da teži vojnoj eskalaciji, a da Sirija ulaže napore da ne padne u tu zamku. Al Džafari je naveo i da su kontejneri s dodatnim gorivom koje je avion ispustio u žurbi pali na tursku stranu granice sa Sirijom, zbog čega se Ankara nedavno žalila Izraelu.

NJUJORK TAJMS: CILJ JE BILA NAJMANJE JEDNA META

NJujork tajms, pozivajući se na zvaničnika u Ministarstvu odbrane SAD, piše da su izraelske vazduhoplovne snage udarile na najmanje jednu metu u severoistočnoj Siriji, ali da je nejasno šta je bio cilj i razmere štete. Sirija je od početka tvrdila da ništa nije pogođeno i da nije bilo štete, a Si-En-En je objavio da je izraelska vlada zadovoljna uspešnom operacijom. Diplomate u međuvremenu nastoje da spreče dalju eskalaciju zategnutosti između dve zemlje jer su one još zvanično u ratu.

Šef dopisnika američke TV mreže Si-En-En Kristijana Amanpur je, pozivajući se na bliskoistočne i zapadne izvore, rekla u utorak da su avion, a možda i kopnene snage, koje su usmeravale letelice ka meti, učestvovali u operaciji. Napad je ostavio „veliku rupu u pustinji“, dodaje se u izveštaju.

Izvori u vladi i armiji SAD su rekli da su zadovoljni da je Izrael „preneo poruku i Siriji i Iranu da može dospeti „unutra i napolje“ i „udariti kada je potrebno“. Navodi se, takođe, da je meta napada izgleda bilo oružje iz Irana namenjeno libanskom Hezbolahu.

Savetnici izraelskog premijera Ehuda Olmerta, kao i zvanični Vašington, od početka odbijaju da komentarišu taj incident. NJujork tajms je juče, pozivajući se na zvaničnika Bušove administracije, objavio da je Izrael, nedavno, fotografisao moguće nuklearne instalacije u Siriji. „Jedan zvaničnik Bušove administracije je rekao da je Izrael nedavno izveo izviđačke letove preko Sirije, fotografišući moguće nuklearne instalacije za koje izraelski zvaničnici veruju da se možda snabedavaju materijalom iz Severne Koreje“, objavio je list. Pritom je istaknuto da Izrael misli da Severna Koreja deo svog nuklearnog materijala prenosi u Siriju i da ono malo što im je ostalo Korejci prodaju Damasku i Teheranu.

Izraelska vojska je prošlog leta 34 dana ratovala protiv libanskog Hezbolaha koji ima podršku Sirije i Irana. Ovog leta se strahovalo da će izbiti novi sukob u regionu, između Sirije i Izraela.