ponedeljak 13. avgust 2007.
RSS
• Dosije •
Početna > Dosije > Ustaše prvi teroristi

Koreni i istorijat terorizma u bivšoj SFRJ i u Bosni i Hercegovini

Ustaše prvi teroristi

Jedna od prvih terorističkih akcija koje su izveli pripadnici ustaškog pokreta bila je 1972.

PIŠE: DR DARKO TRIFUNOVIĆ, FAKULTET BEZBEDNOSTI

Opasnost od ćelija ili grupa „spavača“ iz BiH odavno je uočena; tako se u jednom od izveštaja navodi: „Preterano bi bilo smatrati da ‘zelena transverzala’ postoji u ovom trenutku, ali svakako postoji bezbednosna pretnja zapadnoj Evropi od Arapa (posebno poreklom iz severne Afrike) mudžahedina terorističkih ćelija „spavača“ obučavanih u Bosni.“

Jedan veliki deo terorista islamskih fundamentalista ostao je u BiH, koristeći svoja ili nova imena koja su sticali na razne načine. Jedan od najčešćih načina jeste ženidba lokalnim muslimankama. Pored navedenog načina, teroristi su falsifikovali pasoše. Tako je 2002. na istanbulskom aerodromu uhapšen još jedan naturalizovani građanin BiH, visoki oficir Al kaide. U pitanju je bio Mehrez Amduni, iz Tunisa. On je iz BiH pošao da vodi džihad u Dagestanu. Pored pasoša BiH, imao je i italijansku putnu ispravu pod imenom Fabio Fusko i španski pasoš pod imenom Hasan Mohamedi.

Izuzetno je teško utvrditi pravi identitet naturalizovanih građana BiH, mudžahedina i terorista, upravo zbog česte izmene identiteta. Teroristička mreža koju je izgradio Osama bin Laden uz pomoć ratnog zločinca Alije Izetbegovića u BiH, služiće kao odskočna daska za penetraciju terorista ka zapadnoj Evropi. Ostaje velika dilema - da li su preostali islamski fundamentalisti koji su došli u BiH zaista prihvatili običaje te zemlje, našli u njoj neki novi život ili je reč o grupama „spavača“ koji samo čekaju moment da budu aktivirani?

ARAPI IZETBEGOVIĆU NUDILI 100.000 NAORUŽANIH VOJNIKA

Arapske zemlje nudile su u dane rata tadašnjem predsedniku Predsedništva BiH Aliji Izetbegoviću 100.000 naoružanih vojnika kako bi muslimani ostvarili premoć; Izetbegović je to odbio, ali je prihvatio dolazak oko 1.500 mudžahedina, izjavio je u intervjuu mostarskom dnevniku sociolog religije prof. dr Esad Ćimić. Ćimić je ocenio da je Izetbegovićevo odbijanje 100.000 naoružanih Arapa „genijalan potez“, ali da je prihvatanje mudžahedina nanelo Bosni više političke štete nego koristi jer je to bio udarac evropiziranoj BiH. Ćimić, kojeg Dnevnik predstavlja kao stručnjaka „upućenog u zbivanja u ratu u bivšoj Jugoslaviji“, kaže da se zalaže da muslimani u BiH budu „muslimani evropskog konteksta“: da asimiliraju uticaj pravoslavlja, katoličanstva i protestantizma, ali da se pravoslavlje i katoličanstvo istovremeno „poprskaju islamom“.


Terorizmu islamskih fundamentalista u BiH prethodio je onaj terorizam koji su kao metodu koristili Hrvati pripadnici ustaškog pokreta. Naime, ustaški pokret imao je kao cilj stvaranje Nezavisne države Hrvatske, u čemu je na kraju 20. veka i uspeo osamostaljenjem Republike Hrvatske. Od ekstremne levice pa do ekstremne desnice - za ustaški pokret nije bila važna ideologija, već politički cilj koji je trebalo ostvariti. Jedna od prvih terorističkih akcija koje su izveli pripadnici ustaškog pokreta bila je 1972.
Grupa od 19 terorista sastojala se od hrvatskih emigranata, članova terorističke organizacije „Hrvatsko revolucionarno bratstvo“, koje je delovalo u Evropi, Australiji i SAD. Cilj grupe bio je dizanje „oružane pobune za oslobođenje Hrvatske“. Lideri grupe bili su Pavle Vegar i Ambrozije Andrić. Ostale članove grupe okupili su u blizini Graca u Austriji, kako bi obavili neophodne pripreme, koje su podrazumevale teroristički trening i nabavku opreme. Odatle su se peške prebacili na teritoriju tadašnje SFRJ u blizini Dravograda. Grupa je opkoljena i razbijena na planini Raduši, u blizini Bugojna, BiH, po čemu je i dobila naziv „Bugojanska grupa“. Prilikom akcije bezbednosnih snaga petnaest članova grupe je stradalo, a četvorica su uhapšena. Nakon sudskog procesa, koji se vodio u Sarajevu 21. 12. 1972, sva četvorica su osuđena na kaznu smrti. (Nastavlja se)

Ključne reči: