ponedeljak 13. avgust 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > London muljao s oružjem

London muljao s oružjem

Komitet za kontrolu izvoza oružja britanskog parlamenta zatražio je istragu o ulozi Londona u prodaji oružja iz Bosne i Hercegovini Iraku, piše Obzerver.

To parlamentarno telo utvrdilo je da je 2005. britanska kompanija PMS, iz Notingema, kupila u BiH 40.000 pušaka AK-47, poznatijih kao „kalašnjikov“, i prodala ih iračkom Ministarstvu odbrane. Kao direktan kupac se, prema dokumentima, navodi tadašnji zamenik generalnog sekretara iračkog ministarstva dr Ziad Katan. Taj čovek, koji je do rata u Iraku imao piceriju u Poljskoj, sada je u bekstvu i osumnjičen je za krađu 1,1 milijarde dolara tokom kupovine oružja. Britanska kompanija je oružje u BiH kupila i potom transportovala preko hrvatske kompanije „Skaut“, čiji je vlasnik bivši turistički agent Ivan Peranec. Ta kompanija, koja radi iz jednog stana u Zagrebu je, takođe, u poslednjih pet godina prodala hiljade pušaka iz BiH američkoj kompaniji Taos industris iz Alabame, koja ima ugovor sa Pentagonom o prodaji oružja Iraku.

Prema britanskim pravilima, trgovci oružja prvo treba da kupljeno oružje zvanično uvezu u domovinu, pa da ga onda prodaju i izvezu. Za to mora da postoji posebna dozvole britanske vlade, a u slučaju Iraka i dodatna provera jer je ta zemlja još uvek pod embargom za oružje UN. Parlamentarni komitet je, međutim, utvrdio da u slučaju kompanije PMS i prodaje Iraku oružja iz BiH u Forin ofisu ne postoji nijedan dokument niti trag o sprovedenoj proceduri.