nedelja 13. januar 2008.
RSS
• Vesti •
Početna > Vesti > Vesti - ukratko...

Vesti - ukratko...

STOKHOLM

Alkohol snižava šećer u krvi

Istraživanje na stokholmskom Institutu Karolinska je pokazalo da alkohol izaziva „masovnu redistribuciju krvnog toka u pankreasu“ i time pomaže da više krvi dospe do oblasti pankreasa, poznate pod imenom ostrvca. Ona sadrže ćelije čija je glavna funkcija proizvodnja insulina, ključnog hormona koji snižava nivo šećera u organizmu. Do toga dolazi dejstvom na hemijsko jedinjenje azot-oksid i na nervus vagus, koji je odgovoran za odašiljanje mnogih važnih signala u organizmu.
Zato je preporuka lekarima da obolelima od dijabetesa, ili sa problemima jetre, savetuju oprez u konzumiranju alkohola, naročito ukoliko uzimaju lekove za sniženje šećera u krvi, jer bi mogli dodatno da povećaju dejstvo alkohola.

PEKING

Gaji svinje u stanu

 Su Jnšan, radnik klanice u oblasti Dazu, počeo je da gaji svinje na svom balkonu jer je cena ovog mesa u Kini veoma porasla. Svinje grokću danju i noću, kaže Suov komšija, a pas ovčar koji ih čuva laje ceo dan, dodajući da se iz improvizovanog obora širi nepodnošljiv smrad. Ipak, vlasti su dale Suu rok od 72 sata da ih se „reši“.

LONDON

Ne znaju engleski

 Neočekivani problem britanskoj policiji doneli su službeni psi uvezeni iz Nemačke. Naime, slušaju samo komande na nemačkom jeziku. Sada, nakon komande na nemačkom, ponavljamo je na engleskom jeziku, kako bi postali bilingualni“, izjavio je portparol policije.

SIDNEJ

Našao gde će!

Dvadesetogodišnji, pijani Australijanac, koji je zaspao na pruzi, zadobio je samo nekoliko ogrebotina pošto je voz prešao preko njega.

BOSTON

Ne da svoje!

Kada su provalnici pokušali da opljačkaju prodavnicu hrane za kućne ljubimce, makao papagaj Merlin, koji, kao dobro vaspitana ptica te vrste, zna da govori, počeo je da se dere i doziva gazdaricu. Provalnicima se učinilo da je to ljudski glas pa su navrat-nanos pobegli kroz razbijeni izlog.