nedelja 13. januar 2008.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Prle i Tihi u tandemu

ISTRAŽIVANJE: Estrada i politika pred izbore uvek idu ruku pod ruku (5)

Prle i Tihi u tandemu

U JUL-u je bilo čak 975 mojih kolega i ne znam zašto se i danas stide toga, kada su se svojevremeno utrkivali izjavljujući da je JUL jedina prava politička opcija za Srbiju - kaže pevačica Zorica Brunclik

Bivši reformista Goran Bregović danas otvorenu pruža podršku DS-u, ali su oni koji ga dobro poznaju ubeđeni da je ovaj Sarajlija uvek spreman „kožu da proda“, samo da opstane. Tako je bilo za vreme Tita, nešto manje u periodu vladavine Slobodana Miloševića, da bi posle petooktobarskih promena „savio gnezdo“ na Senjaku i uživa u blagodeti srpske demokratije.

Za razliku od Bregovića, koji sve što radi, radi po sistemu „tiha voda breg roni“, bivši neskriveni poklonik koalicija JUL-SPS, umetnik na fruli Bora Dugić, nije dugo nosio taj dres. Videvši posle petog oktobra kuda duvaju srpski vetrovi, obrnuo je ćurak i odmah počeo se pojavljuje na predizbornim konvencijima DS-a. Na tim skupovima Tadićeve stranke pojavili su se i Kornelije-Bata Kovač sa ćerkom Aleksandrom, zatim Zoran Cvijanović, Emina Jahović i Gorica Popović, zatim Prle i Tihi u tandemu, pa onda Dragan i Stefan Kapičić ...Tihi, odnosno glumac Vojislav- Voja Brajović, članstvo i privrženost Demokratskoj stranci brzo je kompenzovao foteljom ministra kulture, gde nije bilo mesta za Prleta, odnosno njegovog kolegu Dragana Gagu-Nikolića. Ali zato jeste za Zorana Cvijanovića, koji je zajedno sa Milanom-Lanetom Gutovićem član one komisije koja je nedavno pri ministarstvu Kulture tako „pošteno“ i „principijelno“ predložila srpske umetnike za dobijanje nacionalne penzije.

Od svih koji su vremenom menjali partijske boje, priča o pevaču narodne muzike Miroslavu Iliću je nekako najčudnija i, verovatno, najupečatljivija. Prvo je „do guše“ dugo bio u SPS-u, da bi onda na jednom skupu demokrata najsnažnije aplaudirao Ružici Đinđić za govornicom, jer mu je u međuvremenu zet Dragan Šutanovac postao visoki funkcioner DS-a. Na nedavnom koncertu Ilića u Beogradskoj areni, u takozvanoj VIP loži, bile su sve viđenije demokrate, sa predsednikom Tadićem na čelu.

Nekadašnji liberal i već zaboravljeni prvi čovek srpske policije Dušan Mihajlović imao je uz sebe, između ostalih, glumca Tihomira Arsića, koji je posle „ispadanja iz prvoligaške političke lige“ te stranke promenio boje i sada je uz Narodnu stranku Velimira-Velje Ilića. Večiti opozicionar Dragan Kojić Keba danas daje podršku svom kompozitoru Mlađanu Dinkiću i stranci G17 plus. Toj partiji je u međuvremenu okrenula leđa razočarana Lokica Stefanović, a i „bubnjar revolucije“ Dragoljub Đuričić više nije tako blizak Mlađi i drugovima, što se isto može reći i za Đuleta „Van Goga“, odnosno Antonije Pušić alijas Rambo Amadeus. U te razočarane, ali u Demokratsku stranku, spada i slikarka Biljana Vilimon. I kompozitor Zoran Hristić iz istih razloga nije više uz demohrišćane Vladana Batića.

Najzad, estradni pigmalion Milutin Popović Zahar više nije član Liberalnog saveza Srbije, ali ni PSS-a Boguljuba Karića, već uveliko traži novu mecenu dubokog džepa i slabog na njegovo veliko violinsko umeće.

Najzad, tu je i nezaobilazna Zorica Brunclik, koja je zvanično i dalje član JUL-a. Iako je dugo verovala da „stvari mogu da se vrate na staro“, ovih dana se nezvanično čuje da će se možda ponovo politički aktivirati, ali u nekoj od stranaka po sistemu „ko da više“ i koja će ispuniti njene neostvarene ambicije da bar jednom postane ministar kulture u vladi Republike Srbije.

-U JUL-u je bilo čak 975 mojih kolega - kaže Zorica Brunclik, ne računajući mene i mog supruga Miroljuba Aranđelovića Kemiša. Tu su se kao „prikriveni“ ili javno kao članovi vodili još Zdravko Čolić, Zoran Kalezić, Željko Samardžić, Šaban Šaulić, Šaban Bajramović, Radiša Urošević, Zoran i Nena Leković... Ne znam zašto se danas stide toga, kada su se svojevremeno utrkivali tvrdeći da je JUL jedina prava politička opcija za Srbiju. Lično se gadim tih „goluba preletača“, koji su sada ubeđene demokrate. Svaka čast i njima i onima koji su ih „demokratski“ primili u svoje jato!    

Ključne reči: